Monitor.ba

Bijeli čaj – ljekovita svojstva

Bijeli čaj je vrsta čaja koja se dobiva od najmlađih i najmanje obrađenih lišća biljke Camellia sinensis. Bijeli čaj je vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.

Neki od ljekovitih svojstava bijelog čaja su:

  • Poboljšanje zdravlja srca: Bijeli čaj se često koristi za poboljšanje zdravlja srca zbog njegovih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da pomaže u smanjenju krvnog tlaka i nivoa holesterola u krvi.
  • Smanjenje rizika od razvoja nekih vrsta raka: Bijeli čaj se često koristi za smanjenje rizika od razvoja nekih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, rak pluća i rak prostate, zbog njegovih antioksidativnih svojstava.
  • Poboljšanje zdravlja kože: Bijeli čaj se često koristi za poboljšanje zdravlja kože zbog njegovih svojstava koja pomažu u smanjenju starenja i očuvanju kože.
  • Smanjenje stresa: Bijeli čaj se često koristi za smanjenje stresa zbog njegovih svojstava koja pomažu u smanjenju nivoa hormona stresa u tijelu.
  • Poboljšanje mentalnog zdravlja: Bijeli čaj se često koristi za poboljšanje mentalnog zdravlja zbog njegovih svojstava koja pomažu u smanjenju anksioznosti i poboljšanju koncentracije.

Napomena: Iako se bijeli čaj smatra zdravim pićem, treba imati na umu da se neke od ovih tvrdnji još uvijek istražuju i da je važno pridržavati se zdrave prehrane i redovite tjelovježbe kako bi se poboljšalo zdravlje.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.