Monitor.ba

Bijeli sljez – čaj

Bijeli sljez (lat. Althaea officinalis) je biljka koja se koristi za proizvodnju čaja i ima nekoliko ljekovitih svojstava. Bijeli sljez se često koristi za liječenje grčeva u grlu, grčeva u želucu i crijevima, kao i kao sredstvo za ublažavanje kašlja i liječenje prehlade.

Neki od ljekovitih svojstava bijelog sljeza su:

  • Ublažavanje grčeva u grlu i želucu: Bijeli sljez ima svojstva koja pomažu u ublažavanju grčeva u grlu i želucu, što ga čini vrlo korisnim za liječenje problema sa gutanjem i nadutosti.
  • Liječenje kašlja i prehlade: Bijeli sljez se često koristi za liječenje kašlja i prehlade zbog njegovih svojstava koja pomažu u smanjenju proizvodnje sluzi u plućima i ublažavanju grčeva u grlu.
  • Poboljšanje probave: Bijeli sljez se često koristi za poboljšanje probave zbog njegovih svojstava koja pomažu u ublažavanju grčeva u crijevima i poboljšanju probave.
  • Smanjenje upala: Bijeli sljez ima svojstva koja pomažu u smanjenju upala, što ga čini vrlo korisnim za liječenje različitih vrsta upala, uključujući upale grla i pluća.
  • Ublažavanje grčeva u mokraćnom mjehuru: Čaj od bijelog sljeza se često koristi za ublažavanje grčeva u mokraćnom mjehuru i za liječenje problema sa mokrenjem.
  • Liječenje anksioznosti i depresije: Čaj od bijelog sljeza se često koristi za liječenje anksioznosti i depresije zbog njegovih svojstava koja pomažu u ublažavanju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Napomena: Iako se bijeli sljez smatra zdravim biljem za liječenje različitih zdravstvenih stanja, treba imati na umu da se neke od ovih tvrdnji još uvijek istražuju i da je važno pridržavati se zdrave prehrane i redovite tjelovježbe kako bi se poboljšalo zdravlje. Prije nego što počnete koristiti bijeli sljez ili bilo koju drugu biljku za liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.