Monitor.ba

Čaj od gloga

Čaj od gloga je napitak koji se priprema od cvjetova i listova gloga, biljke koja pripada porodici Caprifoliaceae. Glog je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i često se koristi u pripremi čajeva za ublažavanje simptoma različitih bolesti.

Čaj od gloga se obično priprema tako što se nekoliko cvjetova ili listova gloga stavi u čašu vrele vode i pusti da odstoji nekoliko minuta. Čaj od gloga ima blagi, slatko-gorki okus i obično se pije bez dodatka šećera

Ljekovita svojstva čaja od gloga:

  1. Poboljšanje imunološkog sustava: Glog sadrži visoku koncentraciju vitamina C i drugih antioksidansa, što ga čini pogodnim za poboljšanje imunološkog sustava.
  2. Ublažavanje simptoma prehlade i gripe: Glog se često koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripe zbog njegovih svojstava koja pomažu u smanjenju upale i olakšavanju disanja.
  3. Smanjenje visokog krvnog tlaka: Glog se često koristi za smanjenje visokog krvnog tlaka zbog njegovih svojstava koja smanjuju krvni tlak.
  4. Poboljšanje zdravlja srca: Glog se često koristi za poboljšanje zdravlja srca zbog njegovih svojstava koja smanjuju kolesterol i povećavaju elastičnost arterija.
  5. Smanjenje rizika od razvoja raka: Neka istraživanja su pokazala da glog može smanjiti rizik od razvoja različitih vrsta raka, uključujući rak prostate i rak dojke.
  6. Poboljšanje zdravlja kože: Glog se često koristi u pripremi proizvoda za njegu kože zbog njegovih antiseptičkih svojstava koja pomažu u čišćenju i zacjeljivanju rana.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.