Monitor.ba

Dova za psihičke bolesti

Duševna bolest je uzrujanost emocija, koja, ako se u njoj prenagli, postaje prethodnica šejtanovom dodiru, jer on ne napada osim na rastrzane i uzbuđene živce. Zbog toga je zabranjeno čovjeku da spava sam i da sam putuje. Spomenuto je u hadisu:

“Jedan putnik je jedan šejtan, dva putnika – dva šejtana, tek su tri putnika – putnici.”)

Lijek za depresiju se nalazi u čestom odlasku i zadržavanju u džamijama. Rekao je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: “A radost moga srca je u namazu.” {Musned Imama Ahmeda, 5/364} Kada bi ga nešto pritislo u životu on, sallAllahu alejhi ve sellem, bi utočište nalazio u namazu.

Koja osoba pati od tegobe i depresije, treba da prouči:

“Allahumme inni `abduKe ve ibn `abdiKe ve ibn emetiKe, nasijeti bi jediKe, madin fijje hukmuKe, `adlun fijje kada’uKe, es’eluKe bi kulli Ismin huve leKe semmejte bihi NefseKe ev enzeltehu fi KitabiKe ev `allemtehu ehadan min halkiKe ev iste’serte bihi fi `ilmil gajbi `indeK en tedž’alil Kur’ane rebi’e kalbi ve nure sadri ve džela’e huzni ve zehabe hemmi!

“Allahu moj, ja sam Tvoj rob, sin roba Tvoga i sin ropkinje Tvoje, moja kika u Tvojim je Rukama, Tvoja zapovijed vezana za mene već je izvršena a Tvoja odredba o meni pravedna je. Molim Te svakim Imenom Tvojim koji Ti pripadam, kojim si sâm Sebe imenovao, ili koji si objavio u Knjizi Svojoj, ili kojem si poučio nekoga od Tvojih stvorenja, ili kojega si sačuvao u znanju o skrivenome koje se nalazi kod Tebe, da učiniš Kur’an gospodarom moga srca, svjetlošću mojih grudî, izlazom moje tuge i izbavljenjem od moje tjeskobe!”

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.