Monitor.ba
gender sex symbol male female 312411

Da li se seks zaista računa kao vježba?

Istraživanja već pokazuju da žene koje redovno vježbaju vode aktivniji seksualni život, brže dostižu orgazam i lakše se uzbude od žena koje sjede. Biti u boljoj kardiovaskularnoj formi i imati više mišićne snage također čini mogućim avanturističkiji seks. Različiti položaji i duže sesije su lakši što ste u boljoj formi. Očigledno je da se vježbanje računa kada imate dobar seks, ali da li se seks računa kao vježba?

couple love romantic people 5367555

Seks kao kardio

Seks ima mnogo istih efekata na tijelo kao intenzivan trening. Tokom seksa, vaše srce ubrzava, ubrzava se vaš metabolizam, sagorijevate kalorije, istežete i jačate mišiće. Takođe se pokazalo da seks jača imuni sistem i ublažava stres, baš kao i dobra kardio sesija.

“Prosječan” seks traje oko 30 minuta i sagorijeva između 50 i 100 kalorija. Ne zvuči puno, ali seks je fizička aktivnost kao i svaka druga u kojoj izvučete ono što uložite, pa ako ste energični između posteljine, više ćete izgorjeti. Taj broj se također oslanja na mnoge faktore kao što su tjelesna težina, trajanje i položaj kako bi se odredila tačna opekotina.

Seks kao trening snage

Što se seksa računa u trening snage, koristite dosta mišića, ali koje mišiće i u kojoj mjeri određuje vaš nookie stil. Ako više volite da budete na vrhu, noge i ruke dobijaju mnogo više akcije nego ako ste pasivni partner. Pokretni pokreti seksa su odlični za učvršćivanje stomaka i gluteusa, što može poboljšati držanje. Seks, za žene, ima dodatnu korist od angažovanja karličnog dna i trbušnjaka. Kegels, vježba važna za jačanje karličnog dna, također može učiniti seks ugodnijim za vas i vašeg partnera, pa dame, to u potpunosti iskoristite.

Sve ovo zvuči kao veliko “da” kada se seks računa kao trening, ali prije nego što otkažete članstvo u teretani, treba razmotriti nekoliko stvari. Prava definicija za trening snage je rad svih vaših glavnih mišićnih grupa kroz njihov puni raspon pokreta protiv otpora. Iako možete osjetiti opekotine u određenim područjima, seks nije dovoljno temeljit da bi se smatrao pravim treningom snage. Što se tiče kardio treninga, ako ste baš zaljubljeni u njega, možete ubrzati otkucaje srca dovoljno da sagorite neke ozbiljne kalorije, ali velike su šanse da ćete se više fokusirati na svog partnera nego na to da vaš puls ostane u aerobnoj fazi.

Zaključak

Evo u čemu je stvar: seks je odličan način da pokrenete krv i sagorite kalorije, a s vremena na vrijeme, zbog vaše veze, možete preskočiti teretanu na privatnu seansu sa svojim partnerom. Međutim, zbog svog zdravlja i kako izgledate tokom seksa, stvorite naviku da se redovno bavite i jednim i drugim. Bolje je da se prvo znojite u teretani sa svojim partnerom, a zatim da uživate u seksualnim prednostima vašeg treninga nakon toga.

Kelly Turner je lični trener sa ACE certifikatom iz Seattlea i profesionalni pisac o fitnesu. Počela je pisati nakon što je postala frustrirana zbunjujućim i proturječnim informacijama o fitnesu u medijima i brzim popravcima, fokusiranim na trikove same fitnes industrije. Njeni praktični savjeti bez besmislica predstavljeni su na DietsInReview.com, FitnessMagazine.com, Yahoo! Shine, i ona ima redovnu kolumnu o fitnesu u Seattle Timesu. Kelly ima svoj blog na www.kellyturnerfitness.com ili je pratite na Twitteru @KellyTurnerFit.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.