Monitor.ba
Šta je Ironman triatlon?

Šta je Ironman triatlon?

Ironman triatlon je godišnja trka na duge staze koju organizira Svjetska triatlon asocijacija i održava se na Havajima. Utrka se sastoji od tri raspoređena događaja: plivanja na 2,4 milje, biciklističke utrke na 112 milja i maratona na 26,2 milje. Događaj počinje u 7 sati ujutro, a takmičari moraju prijeći cilj do ponoći.

water swimming sport triathlon 1205677

Ideja za trku Ironman potekla je od Oahu Perimeter Relay iz 1977. godine. Članovi timova od 5 osoba često su raspravljali da li su trkači ili plivači u boljoj formi. Biciklistička trka je također dodana kada je komandant američke mornarice John Collins tvrdio da su biciklisti više atletski. Prvi Ironman triatlon bio je pomoć 18. februara 1978. u Honoluluu, na Havajima, i nastao je u pokušaju da se riješi debata. Događaj je ubrzo postao poznat po teškim uslovima i dužini. Triatlon je ponovljen nekoliko puta uz opsežnu televizijsku pokrivenost. Prvi koji bi završio trku bi bio proglašen “Iron Manom”. Međutim, registrovani zaštitni znak događaja odražava koliko je završetak samo po sebi dostignuće: “Plivaj 2,4 milje! Vozi bicikl 112 milja! Trči 26,2 milje! Hvali se do kraja života.”

Format Ironman Svjetskog prvenstva ostaje uglavnom nepromijenjen uprkos prelasku događaja s proljeća na jesen. Trenutni rekorderi su Luc Van Lierde iz Belgije čije je vrijeme pobjede bilo 8 sati 4 minuta i 8 sekundi 1996. godine i Chrissie Wellington iz Velike Britanije koja je postavila ženski rekord staze 2009. godine. 2 sekunde.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.