Monitor.ba
Sadrži li mlijeko ugljene hidrate?

Sadrži li mlijeko ugljene hidrate?

Bilo da je punomasno ili obrano, kravlje ili kozje, svo mlijeko sadrži ugljikohidrate. Broj ugljikohidrata u mlijeku koje pijemo kreće se od oko 11,3 do 11,9 grama po šoljici. Budući da pola i pol i gusta pavlaka imaju mnogo veći procenat masnoće po težini, broj ugljikohidrata u svakom je zapravo manji nego za ekvivalentnu količinu običnog ili obranog mlijeka. To čini ova dva proizvoda popularnim među onima na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.

Laktoza

Laktoza, ili mlečni šećer, prisutna je u svakom mleku. Laktoza je jednostavan ugljikohidrat koji čini od 2% do 8% težine mlijeka. Zahvaljujući svojoj jednostavnoj konstrukciji, jednostavni ugljikohidrati su oni koji tijelo najlakše razgrađuje. Jednostavni ugljikohidrati tipično daju tijelu nalet energije, ali nisu povezani s puno nutritivne vrijednosti – barem ne toliko kao složeni ugljikohidrati. Kao što ćemo vidjeti, ovo gledište je nešto poput pojednostavljenja. Uz laktozu, saharozu ili konzumni šećer, jednostavan je ugljikohidrat, kao i fruktoza, koja se nalazi u voću kao što su grožđe ili kruške, i glukoza, šećer na koji vaše tijelo razlaže sve ostale ugljikohidrate prije upotrebe.

Loši ugljikohidrati

Jednostavni ugljikohidrati poput laktoze koja se nalazi u mlijeku često se skupljaju kao “loši” ugljikohidrati s rafiniranim jednostavnim ugljikohidratima koji se nalaze u stolnom šećeru ili bijelom brašnu. Međutim, u cjelini, nerafinirani jednostavni ugljikohidrati su zdravi i daju veću nutritivnu vrijednost od rafiniranih jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u prerađenoj hrani i ne bi ih trebali izbjegavati prema zadanim postavkama, osim ako se izričito ne pridržavate dijete s malo ugljikohidrata.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.