Monitor.ba
Northwest China spicy food

10 najboljih zdravstvenih prednosti začinjene hrane…

Začinjena hrana postaje sve popularnija tokom godina. Zapravo, više od 62 posto ljudi kaže da uživa u začinjenoj hrani. Ali vruće jelo može učiniti mnogo više nego samo pojačati toplinu neke od vaših omiljenih jela i učiniti ih još ukusnijim. Ispostavilo se da začinjena hrana zapravo donosi brojne zdravstvene prednosti.

food condiment spices powder 887348

Gubitak težine

Studija sa Univerziteta Purdue pokazala je da su učesnici koji su jeli začinjenu hranu sagorevali više kalorija od kontrolne grupe koja je konzumirala nezačinjenu hranu. Grupa koja je jela začinjenu hranu takođe je izjavila da su nakon toga osećali manje gladi i manju želju za slatkom, slanom ili masnom hranom. Studija iz Kanade otkrila je da kada su učesnici stavljali ljuti sos na svoja predjela, oni su zapravo uzeli 200 manje kalorija kada su jeli jelo nego njihovi vršnjaci koji se boje ljutog sosa. Kapsinoidi, spojevi u čili papričicama koji pružaju toplinu, također pomažu u stimulaciji proizvodnje smeđe masti, što pospješuje vaš metabolizam.

Prethodne studije su pokazale da začinjena hrana može suzbiti vaš apetit. Istraživači vjeruju da je kapsaicin koji se nalazi u čiliju odgovoran za termogeni učinak na vaše tijelo nakon obroka. Studija objavljena u New York Timesu pokazala je da konzumiranje začinjene hrane može ubrzati vaš metabolizam u kratkom roku za oko 8 posto, i povećati sagorijevanje masti za gotovo 16 posto – ne previše otrcano ili mlohavo!

Zdravo srce

U kulturama u kojima se najčešće jede začinjena hrana, ljudi imaju manje srčanih i moždanih udara. Naučnici vjeruju da kapsaicin u ljutim papričicama i umacima od njih pomaže u smanjenju kronične upale, što je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Kapsaicin takođe pomaže u sprečavanju nagomilavanja holesterola u vašem telu tako što umnožava njegovu stopu razgradnje. Rezanje čili papričice u jela takođe može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti smanjenjem štete koju LDL holesterol (loš holesterol) nanosi vašem telu. Osim toga, kapsaicin blokira specifični gen koji je odgovoran za sužavanje arterija, čime se povećava protok do krvnih sudova.

Kancer ubica

Američko udruženje za istraživanje raka spominje da kapsaicin koji daje čili paprici njihovu prepoznatljivu toplinu može ubiti neke ćelije raka, posebno ćelije leukemije. Osim toga, začin kurkuma, koji se nalazi u određenim senfima i kari prahu i odgovoran je za njihovu živopisnu boju, može spriječiti stopu rasta kancerogenih tumora. Studije to pripisuju bioaktivnom spoju kurkumina, koji se nalazi u kurkumi. Povećavate ove moćne zdravstvene prednosti uparujući kurkumu sa svježe mljevenim crnim biberom, što povećava njenu bioraspoloživost.

Duži život

Iako postoji mnogo faktora koji doprinose tome koliko dugo ćete živjeti, možete od radosti skakati preko jalapenosa jer vam mogu pomoći da dodate godine u vaš život. Istraživanje između Harvardske škole javnog zdravlja i Kineske akademije medicinskih nauka proučavalo je ishranu više od 500.00 učesnika u periodu od 5 godina i otkrilo da su oni koji su jeli začinjenu hranu šest do sedam puta tjedno imali nevjerovatnih 14 posto. manje šanse za rano umiranje.

Smanjuje Vaš krvni pritisak

Ljute paprike imaju dvostruki učinak na snižavanje krvnog tlaka: toplina pojačava protok krvi u cijelom tijelu, a vitamin A i vitamin C pomažu u povećanju snage mišića zida vašeg srca.

Pamćenje i raspoloženje

Istraživanje sa Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu otkrilo je da kurkumin (koji se nalazi u kurkumi, koja daje boju kariju prahu) poboljšava raspoloženje i funkciju pamćenja. Komponenta crnog bibera djeluje i kao diuretik, što pomaže da se riješite nadutosti koja može pokvariti vaše raspoloženje.

Oslobađanje stresa

Kada jedete začinjenu hranu, vaše tijelo povećava proizvodnju hormona dobrog osjećaja, uključujući serotonin, u nastojanju da blokira bol koji se osjeća od vrućine. Ovo pomaže u oslobađanju od stresa.

Olakšava disanje

Da li primjećujete da vam curi iz nosa nakon što pojedete začinjeno? Kapsaicin u ljutim papričicama je vrlo sličan hemijskom spoju koji se nalazi u lijekovima za dekongestivu.

Korisno za dijabetičare

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ljutog čilija smanjuje potrebe vašeg tijela za inzulinom, čime se smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Smanjuje bol

Kapsaicin u čiliju može pomoći u smanjenju upale i bolova tako što iz vašeg tijela odvodi količinu supstance P, neuropeptida u nervnim stanicama koji prenosi signale boli u mozak. Takođe desenzibilizira senzorne receptore vaše kože, zbog čega je glavni sastojak krema za ublažavanje bolova.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.