Monitor.ba
cereal breakfast meal food banana 898073

10 namirnica sa visokim sadržajem kalijuma

Većina ljudi dobija kalijum zdravom ishranom koja sadrži malo natrijuma i puna voća i povrća, međutim, ako intenzivno vežbate ili imate visok krvni pritisak, možda će vam trebati dodatni kalij u ishrani. Evo 10 namirnica sa visokim sadržajem kalijuma koje će vam pomoći. Kalijum je elektrolit koji pomaže mišićima, a hrana bogata kalijem olakšava rad srca i bubrega. Također pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjuje rizik od moždanog udara i povećava metabolizam ugljikohidrata i proteina.Leja 1 (poblano peppers, paradajz, crni luk) i leja 2 (keleraba, cvekla, šargarepa)

Nedostatak kalijuma: hipokalemija

Hipokalemija je termin koji se koristi za nedostatak kalijuma. Simptomi hipokalijemije uključuju slabost, umor, srčane nepravilnosti, kao što su sporiji ili ubrzani otkucaji srca, pa čak i gubitak mišićne koordinacije. Dnevni preporučeni unos za zdrave odrasle osobe iz Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga Sjedinjenih Država (U.S. DHHS) je 4700 miligrama (mg) ili 4,7 grama dnevno.

1. Banane

Jedna mala banana sadrži 594 mg kalijuma. Pokušajte da uključite jedan u svoje žitarice ili jogurt sa malo masti za zdrav, uravnotežen doručak.

2. Šargarepa

Jedna šolja soka od šargarepe ili sirove šargarepe sadrži 689 mg kalijuma. Popijte čašu kao popodnevnu užinu ili pospite malo šargarepe na salatu za ručak.

3. Pečeni krompir

Uključujući kožicu, pečeni krompir ima ogromnih 1081 mg kalijuma. Ispecite jednu uz večeru od pečene piletine.

4. Grožđice

Uzmite šaku za jutarnju užinu ili ih pomiješajte sa salatom ili jogurtom za dodatni okus.

5. Spanać

Kuvani, ne sirovi spanać, samo jedna šoljica ima 839 mg kalijuma. Skuvajte malo kao dodatak bilo kojem od vaših večernjih obroka.

6. Paradajz

Jedan mali sirovi paradajz ili jedna šolja paradajz sosa ili soka od paradajza sadrži 909 mg kalijuma. Sipajte malo sosa od paradajza iz konzerve na pastu ili zamenite jutarnji sok od narandže za paradajz.

7. Nemasni obični jogurt

8 unci sadrži 579 mg kalijuma. Umiješajte malo banana ili grožđica za dvostruku dozu kalija.

8. Winter Squash

1 šolja sadrži 896 mg kalijuma. Slično kao i kuvani spanać, skuvajte ovo izdašno povrće kao prilog bilo kojoj večeri.

9. Losos

3 unce pečenog ili pečenog lososa sadrži 319 mg kalijuma. Losos je riba zdrava za srce sa pristojnom količinom kalija.

10. Kuvana nemasna govedina

3 unce ima 224 mg kalijuma. Nemasna govedina je najbolji izbor crvenog mesa, a pored prednosti kalijuma, odličan je izvor proteina.

Hrana bogata kalijumom generalno ima malo masti i kalorija, ali uvijek je važno zapamtiti da se pridržavate zdrave, uravnotežene prehrane sa svime umjereno. Bez obzira koji plan zdrave ishrane odaberete, uvijek je korisno voditi dnevnik ishrane kako biste pratili svu hranu koju jedete kako biste bili sigurni da ostajete na pravom putu i da ste iskreni prema onome što zaista jedete. Koristite Fitday dnevnik hrane kako biste pratili ne samo svoj unos kalija, već i svu drugu hranu koju jedete tokom dana.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.