Monitor.ba
Muscles of the forearm and hand, posterior view

Prednosti upotrebe rukohvata

Rukohvati su kompaktni i prenosivi uređaji tipa poluge koje stežete kako biste povećali snagu i mišiće ruku. Sportisti ih uglavnom koriste kako bi povećali svoju sposobnost da se istaknu u sportu koji su odabrali. Većina sportova uključuje koncept pomicanja utega ili prijenosa snage vašeg tijela kroz ruke. Rukohvati vam omogućavaju da podignete donje ruke, a to vas čini boljim sportistom, bilo da je vaš sport fudbal, borilačke vještine, dizanje utega, bejzbol ili čak golf. Mnogi od ovih sportova ovise o visokoj snazi ​​donjih ruku, a vježbanje s hvataljkama pomaže vam da razvijete tu snagu. Evo četiri prednosti korištenja rukohvata:

  • Ako ste ikada željeli podlaktice koje izgledaju impresivno i veće od većine drugih muškaraca, trebali biste vježbati s hvataljkama. Princip funkcioniše na ovaj način. Mišići koji se nalaze na vašim podlakticama su ti koji kontrolišu vaše prste. Vaši fleksori podlaktice kontrolišu zatvaranje vaše šake, dok ekstenzori podlaktice kontrolišu otvaranje. Ovi mišići će biti primarni korisnici rukohvata.
  • Izdržljivost vaše ruke se automatski povećava kada vježbate s hvataljkama, jer povećavate količinu sile koju vaše ruke mogu primijeniti. Drugi način na koji vaša izdržljivost ruke dobije veliko povećanje je dužina vremena u kojem možete primijeniti silu. Dok radite s rukohvatima, možete se vježbati da vršite pritisak na duži vremenski period. Praktično područje za koje ovo pruža trenutne prednosti je, na primjer, kada nosite stvari kao što su koferi ili teške torbe. Nakon što neko vrijeme izgradite izdržljivost ruku, primijetit ćete kako nećete tako lako podleći umoru od nošenja.
  • Treća prednost hvatanja za ruke je povećana snaga šake, gdje vježbate kako biste povećali snagu i prstiju i zapešća. Povećana snaga šake pomoći će vam u područjima kao što je teretana, gdje se možete držati na utezima duži vremenski period. U drugim oblastima kao što je tenis, otkrit ćete da ćete moći značajno zamahnuti reketom sa više snage. Aktivnosti poput gimnastike i penjanja su područja u kojima će povećana snaga šake biti posebno važna, jer svoju tjelesnu težinu morate podržavati samo hvatom.
  • Rukohvati će raditi na samostalnoj izgradnji vaših prstiju, čime se poboljšava spretnost. Muzičari ponekad rade prste koristeći rukohvate s oprugom kako bi bili sigurni da mogu spretno izgraditi dovoljno snage u svakom prstu da pouzdano primjenjuju tačnu količinu pritiska na svoje instrumente. Daktilografi takođe mogu imati koristi od poboljšane spretnosti.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.