Monitor.ba
Quinoa

4 razloga zašto vam zrno kvinoje može pomoći da smršate

Zrno kinoje je zapravo više poput povrća nego zrna. Kinoa potiče iz Južne Amerike i vekovima se koristi kao osnovna namirnica. Kinoa je bliski srodnik spanaća, kelja i blitve. Zrno kvinoje može vam pomoći da smršate na različite načine. Kvinoja je bogata proteinima, vitaminima i mineralima i čini da se osjećate zadovoljno, a ne uskraćeno. Zbog toga kvinoja postaje popularna kao alternativa žitaricama i hrana za mršavljenje.

Quinoa grain bowl brunch at Caravan Bankside, London, UK

4 razloga zašto kvinoja može olakšati vaše napore za mršavljenje:

  • Sjemenke kvinoje su bogate sa osam esencijalnih aminokiselina i vitaminima kao što su magnezijum i kalcijum. Kinoa je takođe bogata gvožđem i vitaminom B 12. I gvožđe i vitamin B 12 su neophodni za proizvodnju energije i gubitak težine. Ako vam nedostaje vitamina B, to može usporiti vaš gubitak težine jer vaše tijelo neće moći tako efikasno sintetizirati hranjive tvari.
  • Kinoa je bogata dijetalnim vlaknima i proteinima. Proteini i vlakna koji se nalaze u kvinoji mogu učiniti da se osjećate sito, što će vam smanjiti vjerovatnoću da konzumirate nezdravu hranu. Kinoa sadrži otprilike sedam grama proteina po porciji i šest grama dijetalnih vlakana. Kinoa je posebno korisna za vegetarijance koji pokušavaju smršaviti i koji imaju problema s pronalaženjem hrane koja će ih zasititi. Dijetalna vlakna se vezuju za masti i kolesterol, što uzrokuje da vaše tijelo apsorbira manje masti i kolesterola. Ovo je jedan od načina na koji vam kvinoja može pomoći da smršate. Vlakna koja se nalaze u kvinoji također smanjuju nakupljanje plaka duž vaših arterijskih zidova, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
  • Kinoja ima nizak glikemijski indeks. Glikemijski indeks pokazuje kako ugljikohidrati utječu na razinu glukoze u krvi. Budući da kvinoja ima nizak glikemijski indeks, to znači da je kvinoja bezbedna za dijabetičare i da neće povećati nivo šećera u krvi. Kada vam je glukoza u krvi značajno povišena, ona pada, uzrokujući da žudite za više šećera ili jednostavnih ugljikohidrata. Kada vam je šećer u krvi neuravnotežen, teško je ostati na dijeti i birati zdravu ishranu jer žudite za slatkišima i rafiniranim kruhom. Kinoja ima 35 glikemijski indeks, što je relativno nizak i sličan većini povrća.
  • Kinoa je relativno malo kalorija. Jedna porcija kuvane kvinoje sadrži približno 172 kalorije. Čak i kada biste pojeli dvije ili tri porcije kvinoje, dobili biste mnogo veću količinu hrane za manje kalorija nego što biste, na primjer, pojeli tanjir tjestenine. Ne morate da brinete da ćete se prejedati sa kinojom. Za niskokalorični obrok od kvinoje možete kombinovati kvinoju sa salatom ili dodati povrće i pasulj.

Sada ste vidjeli četiri načina na koja vam kinoa može pomoći da smršate. Takođe treba da znate da je kvinoju lako pripremiti kao i pirinač. Kinoju također možete zamijeniti u jelima koja zahtijevaju tjesteninu ili pirinač. Mnogi ljudi takođe uživaju u kvinoji umjesto žitarica za doručak. Kinoju možete pronaći u većini prodavnica zdrave hrane.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.