Začinjena, topla hrana dugo se povezuje s mnogim zdravstvenim prednostima i važan je dio kuhanja u mnogim kulturama. Istraživanja su istraživala odnos između različitih vrsta začinjene hrane i zdravlja srca, zdravog krvnog pritiska, gubitka težine i prevencije određenih vrsta raka. Čili, paprika, đumbir, vasabi i druga začinjena hrana mogu dodati i ukus i zdravstvene prednosti vašim omiljenim grickalicama i jelima. Mnoge začinjene namirnice sadrže fitonutrijente, antioksidanse, vitamine i minerale neophodne za dobrobit.
Evo nekih od naših omiljenih zdravih grickalica sa dodatkom začinjenog okusa.
Wasabi grašak
Wasabi grašak može izazvati suze na oči od vasabija, ali grašak ima dovoljno proteina da se duže osjećate sito!
Hot Sos Kokice
Napravite kokice na vazduhu i pokušajte da pospite malo ljutog sosa, poput Tabaska, preko kokica. Dodat će malo začina, a vlakna u kokicama će vas zasititi i pomoći u probavi!
Začinjeni Guacamole
Možete ga napraviti vrućim koliko želite dodavanjem više čilija u svoj recept za guacamole. Manji čili obično su ljutiji od većih. Proteini, omega masne kiseline, vitamin K, kalijum i folna kiselina će vašoj prehrani dodati dosta nutritivne vrijednosti!
Čips od paprike
Ako napravite sami ili kupite u trgovini, čips od kelja je hrskav i ukusan u mnogo različitih okusa. Probajte čips od kelja sa paprikom. Začinjenom ukusu kojem nećete moći odoljeti, a kelj će dodati puno vitamina K, A i C vašoj užini.
Chili Edamame
Edamame je hranjiva grickalica za punjenje zbog količine visokokvalitetnih proteina i vlakana koja se nalaze u grahu. Ubacivanje kuhanog edamamea u začin od čili papričice ili posipanje ljutim sosom može vam zapaliti usta, ali ćete biti zadovoljni svojim izborom zdravih grickalica.
Najnoviji komentari