Monitor.ba
Common Hawthorn, English Hawthorn - Crataegus monogyna

9 namirnica bogatih vitaminom p (bioflavonoidima)

Bioflavonoidi, koji se ponekad nazivaju i “vitamin P”, su super-antioksidansi koji se nalaze u mnogim prirodnim namirnicama. Naučnici su otkrili da bioflavonoidi imaju specifične sposobnosti da poboljšaju tjelesno zdravlje na mnogo različitih načina. Podržavaju snažne ćelijske formacije i, prema nekim medicinskim službama, čak suzbijaju slab ćelijski rast kako bi isporučili antikancerogeno djelovanje. Bioflavonoidi doprinose dobrom zdravlju srca i borbi protiv ateroskleroze, kao i stanja poput Alchajmerove bolesti. Bioflavonoidi se nalaze u mnogim od istih namirnica koje sadrže vitamin C, esencijalni nutrijent za svakodnevnu prehranu, a ovi super antioksidansi nadopunjuju vitamin C, pojačavajući njegov učinak na tijelo.

Blackberries / Blueberries

Hrana bogata bioflavonoidima

Svježe voće i povrće općenito su najbolji izbor za unos dosta bioflavonoida u ishranu. Evo nekih od najpopularnijih načina da dobijete najviše od ovih korisnih nutritivnih elemenata.

Crvena paprika ili slatka paprika – Prema nekim medicinskim izvorima, crvena paprika sadrži tri puta više vitamina C od soka od narandže. Naučnici se slažu da je sirova paprika efikasan način da se bioflavonoidi unesu u sistem. Jagode – Ove slatke crvene bobice su odličan izvor bioflavonoida. Druge vrste bobičastog voća su slično bogate ovim vrstama antioksidansa. Ovo dovodi do specifičnih tvrdnji o zdravstvenim prednostima za vina od bobičastog voća i derivate hrane. Citrusno voće – Narandže su značajan izvor bioflavonoida. Limun i limeta, kao i breskve, nektarine i drugo voće sadrže vitamin C i bioflavonoide superoksidanse. Brokula – Ovo zeleno povrće ima puno vitamina C, kao i neke druge neophodne vitamine za zdravu ishranu. Kao i kod druge hrane, koristite brokulu sirovu za najbolje rezultate. Prokulice – Za obilan obrok uključite ove klice tipa kupusa. Bogati antioksidansima, oni su takođe prepuni svog jedinstvenog ukusa za ukusan način za dobijanje bioflavonoida i vitamina. Tropsko voće – Egzotično voće, poput manga i papaje, ima puno bioflavonoida i drugih nutritivnih elemenata upakovanih ispod svoje kore. Oni su svuda dostupniji u supermarketima. Ne propustite ono što imaju za ponuditi. Beli luk – Prema većini mišljenja, beli luk je superhrana. Naša kultura ishrane odavno je svjesna svojih protuupalnih svojstava, ali sada je naučnici ubrajaju u prirodnu hranu bogatu bioflavonoidima, te stoga sposobnu isporučiti antioksidativne vrijednosti koje povezujemo s “lijekovitom hranom”. Spanać – Popaj se nije šalio: ova stvar ima sve kvalitete koje biste povezali sa zelenim povrćem bogatim antioksidansima. Spanać je dobar hranljivi sastojak za sve namene – probajte ga umesto zelene salate za salatu koja je puna ishrane. Čajevi – Poznato je da zeleni čaj i drugi čajevi imaju mnogo moćnih hemijskih elemenata koji doprinose dugovječnosti i dobrom zdravlju. Mnogi ljudi koji piju kofein koji misle na zdravlje prelaze sa kafe na čaj kako bi dobili efekte esencijalnih vitamina u svojim jutarnjim napitcima.

Sirova naspram obrađene

Ovo su samo neki od voća i povrća koje se najviše proizvode i koje isporučuju bioflavonoide i vitamin C na stol. Hrana bogata vitaminima uvijek je učinkovitija u sirovom obliku, stoga budite svjesni razlike između kupovine i upotrebe svježih proizvoda i konzumiranja ove hrane u konzervi, kuhanoj ili prerađenoj. Sve u svemu, potražite šareno, svježe voće i povrće kako biste imali koristi od ishrane koja će doprinijeti vašem zdravlju na mnogo načina.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.