Monitor.ba
almond milk milk nut milk non dairy 1623610

Bademovo mlijeko ili kravlje mlijeko?

I bademovo mlijeko i kravlje mlijeko su prepuni hranljivih sastojaka, ali prednosti i nedostaci mogu postojati i u jednom i u drugom. U prodaji su dostupne mnoge različite vrste kravljeg i bademovog mlijeka, pa je često teško odrediti koje je zdravije. Najbolji izbor za vas zavisi od niza faktora.

milk almond milk fresh food bio 2594538

Kalorije

Bademovo mlijeko općenito sadrži manje kalorija od kravljeg mlijeka, ali to ovisi o vrsti mlijeka koju kupujete. Nezaslađeno bademovo mleko obezbeđuje samo 30 kalorija po šoljici, u odnosu na 90 kalorija u šoljici obranog kravljeg mleka. Jednoprocentno nemasno mleko sadrži 110 kalorija, dvoprocentno mleko daje 130 kalorija, a punomasno kravlje mleko sadrži 150 kalorija po šoljici. Zaslađeno bademovo mlijeko sa aromom vanilije općenito sadrži 90 kalorija u svakoj šoljici.

Proteini

Kravlje mlijeko ima mnogo više proteina od bademovog mlijeka. Proteini su korisni jer podstiču sitost, pomažu vašem tijelu da sagorijeva dodatne kalorije, pomaže u zdravom upravljanju težinom i omogućava vam da održite čistu mišićnu masu – čak i tokom perioda gubitka težine. Obrano, nemasno i punomasno kravlje mleko obezbeđuju 8 grama proteina po šoljici, ali šolja bademovog mleka sadrži samo 1 gram proteina. Čak i bademovo mlijeko obogaćeno proteinima općenito sadrži samo 5 grama proteina. Neki brendovi visokoproteinskog kravljeg mleka sadrže do 13 grama proteina po šoljici.

Ugljiko hidrati

Kravlje mlijeko prirodno ima više ugljikohidrata od bademovog, osim ako je bademovo mlijeko zaslađeno dodatkom šećera. Kravlje mlijeko sadrži oko 12 grama ugljikohidrata – uglavnom iz prirodnog šećera zvanog laktoza – u svakoj šoljici. Nezaslađeno bademovo mlijeko sadrži manje od 1 grama ugljikohidrata i nema šećera, ali zaslađeno bademovo mlijeko može sadržavati do 16 grama dodatog šećera po šoljici.

Masti

Bademovo mlijeko je bogato mono- i polinezasićenim mastima koje su zdrave za srce, dok su masti u kravljem mlijeku prvenstveno zasićene masti. Ali, obrano mlijeko je bez masti, a mlijeko sa niskim sadržajem masti sadrži vrlo malo zasićenih masti. Dok neke studije pokazuju da previše zasićenih masti u vašoj ishrani može povećati rizik od srčanih bolesti, druga istraživanja pokazuju suprotno, prema studiji objavljenoj 2013. u Scandinavian Journal of Primary Health Care. Istraživači koji su sproveli ovu studiju izvještavaju da je visok unos mliječnih masti zapravo povezan s manjim rizikom od gojaznosti.

Koje mlijeko je zdravije?

Kravlje mlijeko i bademovo mlijeko su prepuni esencijalnih nutrijenata i općenito su zdravi za vas. Oba su bogata kalcijumom, vitaminom A, vitaminom D i vitaminima B. Kravlje mlijeko je dobar izvor fosfora, ali bademovo mlijeko je bogato vitaminom E. Kravlje mlijeko je bogato proteinima, što je glavna prednost kravljeg mlijeka u odnosu na bademovo mlijeko. Ali bademovo mlijeko je prirodno bez laktoze, tako da vjerovatno neće uzrokovati probleme ako ste netolerantni na laktozu. Ako tražite biljno mlijeko koje je bogato visokokvalitetnim proteinima poput kravljeg mlijeka, sojino mlijeko je dobra opcija. Ako uživate u kravljem mlijeku, ali želite se kloniti hormona i antibiotika, isprobajte organske marke kravljeg mlijeka.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.