Monitor.ba
milk almond milk fresh food bio 2594538

Bademovo mlijeko: koliko je dobro i korisno?

Da li ste ikada prošli kroz prolaz za mleko u vašoj lokalnoj prodavnici i bili zbunjeni svim mogućnostima koje su bile dostupne? Ako jeste, niste sami. Odjel za mlijeko se proširio daleko od samo kravljeg mlijeka. Sada postoji mnoštvo “mliječnih” opcija, a jedna od najpopularnijih opcija posljednjih godina je bademovo mlijeko.

milk almond milk fresh food bio 2594538

Šta je bademovo mlijeko?

Bademovo mlijeko je biljna alternativa tradicionalnom mliječnom mlijeku. Bademovo mlijeko se pravi tostiranjem i mljevenjem badema, a zatim ih miješanjem sa filtriranom vodom. Neki vitamini i minerali se prirodno nalaze u bademima, a neki se dodaju. Nema dodanih umjetnih boja ili aroma. Svi brendovi koje sam vidio navode da su napravljeni od odgovorno uzgojenih badema i ne sadrže genetski modificirane organizme (GMO).

Nutrijenti u bademovom mlijeku

Koristeći statistiku nezaslađenog bademovog mleka marke Silk (iako će ove statistike biti prilično slične među svim brendovima), jedna šolja sadrži 30 kalorija, 2,5 grama masti (a ta mast potiče od mononezasićenih i polinezasićenih masti zdravih za srce), 160 mg natrijuma,

U poređenju sa tradicionalnim mlečnim mlekom, bademovo mleko nema dovoljno proteina (osim ako nije verzija obogaćena proteinima). Jedna šolja bademovog mleka sadrži samo 1 gram proteina u poređenju sa 8 grama u šoljici kravljeg mleka. Međutim, sve dok unosite proteine ​​iz drugih izvora u vašoj ishrani, trebali biste zadovoljiti svoje dnevne potrebe za proteinima.

Šta je sa alergijama na hranu?

Bademovo mlijeko je sigurna opcija za mlijeko za ljude s alergijama na hranu ili intolerancijom ili koji imaju imuni odgovor na određene proteine ​​hrane. Bademovo mlijeko ne sadrži mliječne proizvode, laktozu, soju, jaja, kolesterol, gluten, MSG, kazein ili surutku (mliječne proteine). Bademovo mlijeko nije bezbedno za piće ako ste alergični na bademe. Osim toga, neki proizvođači mogu koristiti iste objekte za obradu proizvoda koji sadrže kokos. Provjerite etiketu marke koju ćete kupiti kako biste bili sigurni da se ne obrađuje u objektu sa sastojkom koji ne možete imati.

Zaslađene i aromatizirane sorte

Nezaslađeno bademovo mlijeko sadrži samo oko 30 do 40 kalorija po šoljici (broj kalorija neznatno varira od marke do marke). Međutim, većina brendova ima zaslađene verzije stvari. Mnogi brendovi bademovog mlijeka sada nude aromatizirane verzije, uključujući čokoladu i vaniliju. Aromatizirane vrste bademovog mlijeka nude se u zaslađenoj (sa većim kalorijskim sadržajem) i nezaslađenoj verziji (broj kalorija je sličan običnom, nezaslađenom bademovom mlijeku).

Može li se bademovo mlijeko uvijek koristiti umjesto kravljeg mlijeka?

Možete koristiti bademovo mlijeko umjesto kravljeg u gotovo svemu, uključujući supe, peciva, sosove, smoothieje, žitarice i jutarnju šoljicu Joea. Bademovo mlijeko ne funkcionira dobro u domaćim pudinzima ili jogurtu.

Dakle, da li je bademovo mleko dobro za vas?

Suština je da je bademovo mlijeko napitak koji je zdrav za srce, niskokaloričan i bogat nutrijentima. Međutim, birajte nezaslađeno bademovo mlijeko kako biste izbjegli dodatne kalorije iz dodanih šećera. Takođe, zapamtite da je baš kao i kravlje mleko, bademovo mleko kvarljivo i da ga treba upotrebiti u roku od 7-10 dana nakon što ga otvorite.

Kari Hartel, RD, LD je registrovani, licencirani dijetetičar i slobodni pisac sa sjedištem u St. Louisu, MO. Kari se strastveno bavi edukacijom o ishrani i prevencijom kroničnih bolesti kroz zdravu ishranu i aktivan način života. Kari je diplomirala dijetetiku na Southeast Missouri State University i posvećena je pomaganju ljudima da vode zdrav život. Završila je cjelogodišnji dijetetski staž u medicinskom centru OSF St. Francis u Peoriji, IL, gdje je radila sa mnoštvom klijenata i pacijenata sa komplikovanim dijagnozama. Planirala je, reklamirala i implementirala programe edukacije o ishrani i demonstracije kuhanja za širu javnost, kao i za posebne populacije, uključujući pacijente s rakom, srčanim oboljenjima, dijabetesom, Alchajmerovom bolešću, gojaznošću i djecom školskog uzrasta.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.