Monitor.ba
Sous Vide Chicken Breast

Bijelo meso ili crvenog mesa

Meso je odličan način za unos proteina i brojnih vitamina i minerala, ali koja vrsta mesa je bolja: bijelo ili crveno?

flesh food beef steak enjoy 3139641

Prvo, šta meso čini bijelim ili crvenim? Crveno meso jednostavno ima više mioglobina, ćelija koje prenose kiseonik do mišića u krvotoku. Mišići koji se češće koriste su tamniji. Zbog toga su pileće i ćureće nogice nešto tamnije od mesa prsa – jer se krakovi više koriste, prisutno je više mioglobina, stvarajući tamniji izgled. Iako može zavisiti od kulture ili kuhinje, belo meso se generalno klasifikuje kao perad (piletina i ćuretina), dok se crveno meso obično odnosi na govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.

Najveća razlika između njih je sadržaj masti. Bijelo meso je mršaviji izvor proteina, sa nižim sadržajem masti. Crveno meso sadrži veći nivo masti, ali takođe sadrži i više vitamina poput gvožđa, cinka i vitamina B. Gvožđe prisutno u crvenom mesu je vrsta koja se zove hem gvožđe, koje telo lakše apsorbuje u poređenju sa gvožđem koje se nalazi u biljnim izvorima. Budući da crveno meso ima visok sadržaj ovih vitamina, vegetarijanci i vegani često imaju manjak, posebno vitamina B.

Iako može sadržavati više vitamina i minerala, visoka konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanom učestalošću određenih karcinoma, posebno kolorektalnog karcinoma.

Kuvanje na visokoj temperaturi, kao što je roštiljanje, može stvoriti kancerogena jedinjenja (koja izazivaju rak) u mesu. Ovo posebno važi za ugljenisano meso.

I bijelo i crveno meso imaju prednosti; ako jedete meso, dobra je ideja da u svoju ishranu uključite malu količinu i jednog i drugog. Odlučite se za nemasnije komade crvenog mesa, poput onih koji se završavaju sa “-loin” (lof, file, itd.). Nadalje, odrežite vidljivu masnoću oko rubova kako biste smanjili unos masti i izbjegli ugljenisanje tokom kuhanja. Na ovaj način možete pokušati smanjiti nedostatke konzumiranja crvenog mesa.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.