Monitor.ba
Čaj od žalfije – upotreba, priprema i ljekovitost

Čaj od žalfije – upotreba, priprema i ljekovitost

Žalfija(odnosno kadulja) ima jednu od najdužih tradicija korištenja u ljekovite ili kulinarske svrhe od svih biljaka.Drevni egipćani su žalfiju koristili kao lijek za plodnost (Bown 1995). U prvom stoljeću pije Hrista grčki liječnik Dioskorid da je uverak od kadulje zaustavio krvarenje iz rana te očistio čireve.On je isto tako preporučio sok od žalfije sa mlakom vodom za promuklost i kašalj.Zbog toga su ga travari koristili za lijećenje uganuća,oteklina,čireva i krvarenja.Interno, čaj od lišća žalfije ima dugu povijest korištenja za liječenje grlobolje i kašlja.Isto tako se koristi za reumatizam, prekomjernog mensturalnog krvarenja.Posebno se istekao kod jačanja živčanog sustava i poboljšanja pamćenja.

Čaj od žalfije isto tako pomaže i kod probavnih smetnji,te se isto tako može koristiti kod problema sa bubrezima,krvarenje iz pluća ili želuca, za prehlade,kao i upale grla, grlobolja, ospice, za bolove u zglobovima, letargija i paraliza.

Dokazi od tome zašta je žalfija učinkovita

Žalfija isto tako ima historiju lijećenja bolesti koja nastaju starenjem,kao što su gubitak pamćenja i Alzheimerove bolesti.Istraživači u Iranu pokazali su da ekstrakti žalfije poboljšavaju kognitivne funkcije kod bolesnika s blagim do umjerenim simptomima Alzheimerove bolesti,a može smanjiti i uznemirenost.U 2013,istraživači sa Sveučilišta Northumbria u Velikoj Britaniji su otkrili da pacijenti koji su koristili ulje od žalfije imaju manje simptoma od drugih.

Ovi rezultati su potvrđeni i u drugim studijama,isto tako. Acetilkolin, kemijski glasnik u mozgu, se nalazi u nižim razinama kod pacijenata s Alzheimerovom bolesti.Žalfija naime inhibira gubitak ove kemikalije,iako znanstvenici još uvijek nemogu dokazazi kako tačno dolazi do toga.

“To je prilično uzbudljivo, jer nemamo mnogo za ponuditi [za pa pacijente sa Alzheimerovom],” kaže Saunders.

Antioksidativno djelovanje

Antioksidansi djeluju kao čistaći slobodnih radikala i drugih toksina koji se mogu naći u tijelu.Antioksidansi djeluje na taj način da sprječavaju napad slobodnih radikala na stanice tkiva,sprjećavaju starenje i rizike od bolesti srca.Čaj od žalfije ima snažno antioksidativno djelovanje navodi se u studiji objavljenoj 2011 godine.

Utjecaj na dijabetes

Žalfija spada u biljke za koje se smatraju da su od koristi za dijabetićare.Studija iz Portugala,2006 godine pokazuje da žalfija ima anti dijabetesna svojstva.Međutim istraživanje je rađeno na miševima.

Dodadne pogodnosti

Čaj od kadulje je koristan u liječenju groznice i prehlade, upale grla i glavobolje, kao i probavnih smetnji.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.