Monitor.ba
wheat cornfield sunset grain 3506758

Cjelovita zrna žitarica – svojstva

Pojam cjelovitih žitarica odnosi se na razne žitarice, uključujući pšenicu, kukuruz, pirinač, zob i raž, koje su još uvijek u svom prirodnom obliku. Cjelovite žitarice imaju mekinje, klicu i endosperm. Da bi se smatralo cjelovitim zrnom, cijelo zrno mora biti netaknuto, a ne samo endosperm, kao što je slučaj kod rafiniranih žitarica. Eliminacijom klica i mekinja, rafinirane žitarice gube značajne zdravstvene prednosti.

spike wheat cereals grain field 8743

Cjelovite žitarice – zdravstvene prednosti

Održavanjem cijelog zrna netaknutim, cijelo zrno zadržava više nutritivnih prednosti od prerađenog zrna. Jedna od glavnih prednosti cjelovitih žitarica je visok sadržaj vlakana. Ishrana bogata vlaknima pokazala je da smanjuje određene vrste raka, posebno rak debelog crijeva, dijabetes, probavne probleme i bolesti srca.

Bogata zaliha hranljivih sastojaka u integralnim žitaricama takođe pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema. Cijelo zrno je u stanju opskrbiti tijelo nizom hranljivih sastojaka i vitamina, koji pomažu imunološkom sistemu da pravilno funkcioniše.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država preporučuje da odrasle žene uzimaju između 3 do 6 oz integralnih žitarica dnevno.

Primjeri cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice se mogu naći u napuknutom, cjelovitom ili mljevenom obliku, što ove namirnice čini korisnim u kuvanju i pečenju. Primjeri cjelovitih žitarica uključuju brašno od cjelovitog zrna, bulgur ili napuknutu pšenicu, integralno kukuruzno brašno, smeđi pirinač i cijeli zob.

Imajte na umu da neke namirnice kažu da su napravljene od cjelovitih žitarica, ali zapravo su kombinacija rafiniranih i cjelovitih žitarica. Da biste potvrdili da je proizvod od cjelovitog zrna, provjerite etiketu i uvjerite se da jedan od prvih pet sastojaka sadrži riječi “cijela pšenica” ili “cijela žitarica”.

Cijelo zrno zobi

Cijeli zob je odličan izvor vlakana, proteina i vitamina. Istraživanja su pokazala da cijeli zob ima specifičnu vrstu vlakana koja se naziva beta-glukan, koja se pokazala posebno djelotvornom u snižavanju kolesterola. Zob od cjelovitog zrna sadrži sedam vitamina, uključujući vitamin E i mnoštvo nutrijenata, uključujući željezo i kalcij. Zob ima dvostruko veću količinu proteina od cjelovite pšenice ili cijelog kukuruza. Proizvodi od cjelovitih zobi uključuju zobenu krupicu od cjelovitog zrna, zob rezanu čeličnom grudom i debelu zob.

Cijelo zrno pšenice

Cijela pšenica je pšenični oblik cijelog zrna. Razlog zašto je cjelovita pšenica bolja od prerađene pšenice je taj što cjelovita pšenica sadrži više hranjivih tvari i vitamina od rafinirane i prerađene pšenice.U svom prirodnom obliku, pšenica pruža tijelu niz zdravstvenih prednosti. Pokazalo se da hrana od cjelovite pšenice pomaže ljudima da smršaju, smanjuju rizik od metaboličkog sindroma, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i pomažu u prevenciji žučnih kamenaca.

Integralna pšenica se nalazi u mnogim proizvodima, uključujući žitarice, kruh, tjesteninu, krekere, muffine i kolače.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.