Monitor.ba
Barkly Smokehouse Grandmother Ham, Chicken Pantry Rolled Turkey Breast, 2kg, AUD30 per kg each

Ćureća ili pileća prsa, šta je bolje?

Oba klasifikovana kao proizvodi od peradi, ćureća i pileća prsa imaju dosta zajedničkih stvari. Postoji samo nekoliko suptilnih razlika između njih. Stoga je često teško odrediti šta je bolje. Možda ćete više voljeti okus ćurećih prsa od pilećih prsa, ili obrnuto.

chicken breast food ingredients 279848

Kalorije

Porcija pilećih prsa na žaru od 3 unce generalno sadrži nešto više kalorija nego ćureća prsa, ali razlika je suptilna. Svaki kuhani dio pilećih prsa od 3 unce sadrži oko 130 kalorija, a isti dio ćurećih prsa sadrži samo 125 kalorija, prema Nacionalnoj bazi podataka o nutrijentima američkog Ministarstva poljoprivrede. Pecite na roštilju ili pecite svoju ćuretinu ili piletinu bez kože umjesto da ih pržite kako bi sadržaj kalorija bio što manji.

Proteini i aminokiseline

Pileća i ćureća prsa vam obezbeđuju oko 26 grama proteina u svakoj porciji od 3 unce, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Muškarcima je potrebno najmanje 56 grama proteina dnevno, ženama minimalno 46 grama, a trudnicama i dojiljama 71 gram proteina dnevno, napominje Institut za medicinu. I pileća i ćureća prsa sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne na dnevnoj bazi – uključujući triptofan, koji je koristan za zdrav san i stabilno raspoloženje, prema Medicinskom centru Univerziteta u Marylandu.

Ugljeni hidrati, masti, holesterol i vitamini

Pileća i ćureća prsa su opet slična kada je u pitanju sadržaj ugljenih hidrata, masti, holesterola i vitamina. Oba oblika peradi, sve dok su bez kože i nepanirani, ne sadrže ugljikohidrate i imaju malo masti. Ćureća prsa sadrže oko 70 miligrama holesterola, a pileća prsa sadrže nešto manje od 90 miligrama holesterola u svakoj porciji od 3 puta. I pileća i ćureća prsa su bogata niacinom i vitaminom B-6, a piletina sadrži nešto više ova dva esencijalna vitamina.

Preferencija okusa, tekstura i cijena

Budući da su pureća i pileća prsa toliko slična nutritivno i zamjenjiva u receptima, stvar se svodi na preferenciju okusa, teksturu i cijenu kada se odlučujete za jedno ili drugo. Pileća prsa općenito imaju malo blaži okus od ćurećih prsa, budući da ćuretina ima donekle izrazit okus. Pureća prsa mogu imati i čvršću teksturu. Cijena pilećih prsa u odnosu na ćureća prsa često je uporediva, ali može varirati od supermarketa do supermarketa i iz godine u godinu, prema američkom Ministarstvu za statistiku rada.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.