Monitor.ba
File:Dairy Crest Semi Skimmed Milk Bottle.jpg

Da li je zdravo obrano mlijeko?

Prepuno esencijalnih nutrijenata, ali prilično malo kalorija, obrano mlijeko je odličan dodatak planovima za zdrave obroke. Međutim, obrano mlijeko nije za svakoga. I dok se nekada smatralo da su mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti zdraviji za srce od punomasne mlečne hrane, istraživanja ne podržavaju ovu tvrdnju.

milk glass pitcher fresh 2474993

Nutritivne vrijednosti

Obrano mleko je puno proteina, kalcijuma, fosfora, vitamina D i vitamina A. Mnogi od ovih hranljivih sastojaka pomažu u izgradnji i održavanju jakih mišića, zuba i kostiju. Šolja obranog mlijeka sadrži oko 8 grama proteina, ali samo 90 kalorija. Proteini u obranom mlijeku sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu svakodnevno potrebne, što čini obrano mlijeko izvorom visokokvalitetnih, kompletnih proteina. Proteini također pomažu u zdravoj kontroli težine jer povećavaju sitost i potrošnju energije.

Zdravstvene prednosti

Redovno konzumiranje obranog mlijeka može vam donijeti nekoliko zdravstvenih prednosti. Pomoći ćete smanjiti rizik od razvoja osteoporoze. Pregled objavljen 2013. godine u Obesity Reviews otkrio je da konzumiranje proteina surutke, kojih ima u izobilju u obranom mlijeku, pomaže u smanjenju rizika od gojaznosti, održavanju čiste mišićne mase, poboljšava nivo šećera u krvi, snižava krvni tlak, poboljšava razinu kolesterola i čini se da smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Obrano ili punomasno mlijeko?

Obrano mleko ima mnogo manje kalorija od punomasnog mleka — sadrži 90 kalorija po šoljici naspram 150 kalorija u punomasnom mleku — ali obezbeđuje približno istu količinu proteina, vitamina i minerala kao punomasno mleko. Punomasno mlijeko sadrži zasićene masti i holesterol iz ishrane, dok obrano mlijeko sadrži zanemarljive količine ovih nutrijenata.

Iako unos velikih količina zasićenih masti povećava rizik od visokog holesterola i srčanih bolesti, zasićene masti — koje se sastoje od srednje lančanih triglicerida — koje se nalaze u mlečnim mastima možda nisu tako loše kao što se mislilo. Pregled objavljen 2014. u Current Nutrition Reports otkrio je da punomasna mliječna hrana, uključujući punomasno mlijeko, jogurt i sir, ne povećava rizik od srčanih bolesti, a može čak pomoći i smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Mogući nedostaci…

Iako obrano mlijeko nudi brojne zdravstvene prednosti, postoje i potencijalni nedostaci. Pošto se obrano mleko često smatra manje ukusnim od mleka sa većom masnoćom, neki ljudi ne vole ukus obranog mleka. Štaviše, masti u ishrani – koje nedostaju u obranom mleku – pomažu vam da se zasitite i izgleda da reguliše vaš apetit, prema američkoj medicinskoj biblioteci. Obrano mlijeko možda nije najbolji izbor ako ne podnosite laktozu ili ste alergični na mlijeko.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.