Monitor.ba
dumbbells shoes sneakers 2465478

Da li je zdravo vježbati dok postite?

Post je za svakog različit. Neki ljudi poste iz kulturoloških ili vjerskih razloga, dok drugi to rade u svrhu mršavljenja ili čišćenja. Za neke, post nije ništa drugo do voda, za druge je dozvoljeno svježe voće i povrće. Postovi mogu trajati od nekoliko sati do dana.

Nekonzumiranje hrane tokom dana može negativno uticati na vaš nivo energije i ukupnu sposobnost obavljanja određenih zadataka. Osim toga, bit ćete nervozni. Međutim, da li je opasno ili ne, zavisi od toga koliko dugo postite.weight lifting fitness gym 1284616

Zapravo postoji mnogo istraživanja koja podržavaju preskakanje jela prije vježbanja kako biste maksimalno povećali svoj potencijal sagorijevanja masti. Ovo se zove “fast kardio” i obično se radi ujutro prije nego što nešto pojedete. Smatra se da je toliko koristan za sagorijevanje masti jer se zalihe glikogena iscrpljuju zbog posta dok spavate i tijelo je prisiljeno sagorijevati masti kao energiju. Kada završite, pojedite doručak pun proteina da obnovite mišiće i ugljikohidrate kako biste nadoknadili nivo goriva kako ne biste gubili vrijeme ostatak dana.

Međutim, postoji velika razlika između treninga na post i vježbanja dok ste na postu.

Za svaku odraslu osobu koja je potpuno zdrava, gladovanje u periodu od 24 do 72 sata možda neće imati mnogo efekta na kontrakcije mišića. Studija iz 1987. godine pokazala je da tokom 72-satnog posta zdrava odrasla osoba može nastaviti da izvodi vežbe visokog intenziteta u kratkom vremenskom periodu (30 minuta ili manje). Vježbe umjerenog intenziteta mogu se izvoditi duže (30-45 minuta). Međutim, ako vaš post ograničava vodu, trebali biste se samo odmoriti, jer je vježbanje dok ste dehidrirani opasno.

Kada postite duže vremensko razdoblje, duže od 72 sata, vježbanje treba izbjegavati. Nemate dovoljno goriva u svom tijelu za napajanje kroz trening. Čak i ako osjećate da ste spremni za to, svaka pozitivna korist od vašeg vježbanja bit će značajno smanjena. Vaše tijelo je u modu gladovanja, što znači da su vam svi sistemi tijela usporeni, tako da nećete sagorjeti onoliko kalorija koliko biste sagorjeli da ste pravilno napajani i svi rezultati treninga snage koje radite bit će znatno smanjeni, jer nakon toga ne unosite proteine ​​potrebne za obnovu tog mišićnog tkiva.

Dakle, ako imate manje od 72 sata i osjećate se dobro, nastavite. Vi poznajete svoje tijelo bolje od bilo koga. Ali ako ste na postu, nemojte se osjećati kao da se morate prisiljavati na vježbanje. Odmorite se, opustite, a onda snažno udarite kada ponovo napunite stomak.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.