Monitor.ba
Potatoes

Da li krompir sadrži šećer?

Danas je distribucija i asortiman slatkog krompira takav da se zapravo uzgaja u mnogim toplim i tropskim regijama širom svijeta gdje ima vode koja podstiče njihov rast. Iako slatki krompir sadrži šećer, on takođe sadrži korisne elemente koji su u skladu sa vašim zdravljem i telom.Potato

Sadržaj šećera

Sadržaj šećera u slatkom krompiru je 4,2 grama na svakih 3,5 unci slatkog krompira koji unosite. Iako nije strašno visoko ili alarmantno, ovo potvrđuje prisustvo šećera u slatkom krompiru. Kao i sa svim stvarima, višak je loš, a to se odnosi i na vaš unos šećera. Iako će konzumacija 3,5 unce slatkog krompira verovatno imati zanemarljiv uticaj na vaše zdravlje, ako jedete dodatne porcije slatkog krompira, broj šećera može brzo da se poveća. Osim što je u prevelikim količinama vezan za karijes, višak šećera je na indirektan način povezan i sa gojaznošću i dijabetesom.

Dobar izvor kalcijuma

Porcija slatkog krompira od 3,5 unci će vam dati 30 miligrama kalcijuma, što nije dovoljno da zameni čašu mleka, ali je dobra korist od malog slatkog krompira. Kao što većina ljudi zna, kalcijum je ono što čini kosti jačima i gušćima, posebno u ranom životu osobe; Kalcijum takođe igra važnu ulogu u kasnijem životu, i dalje pomaže da vaše kosti ostanu jake i zdrave.

Osim toga, kalcij obavlja funkcije koje su apsolutno neophodne za sve žive organizme. Na primjer, u području ćelijskih procesa, joni kalcija se kreću unutar i izvan citoplazme, što je integralni signal za različite ćelijske procese. Dakle, iako slatki krompir doprinosi vašem unosu šećera, činjenica da je dobar izvor kalcijuma pomaže u balansiranju štetnijih efekata sadržaja šećera.

Šećer u krvi i dijabetičari

Naziv “slatki krompir” je pogrešan jer se čini kao hrana koja će biti nepodnošljiva za određene ljude, poput dijabetičara. Međutim, istraživanja su pokazala da je slatki krompir sve samo ne: pokazalo se da batat stabilizuje nivo šećera u krvi i takođe smanjuje otpornost na insulin. Shodno tome, dijabetičari bi mogli biti zainteresirani za dodavanje slatkog krompira u svoju prehranu ili već za povećanje količine unosa, ako ga već jedu. Razlog može biti prisustvo rastvorljivih vlakana u slatkom krompiru, koja sama po sebi snižavaju holesterol i šećer u krvi.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.