Monitor.ba
Coffee Vaping

E-cigarete? Jesu li sigurne?

U protekloj deceniji, mnoštvo pušača je prešlo na elektronske cigarete. I nije ni čudo zašto: e-cigarete su čistije i jeftinije od običnih cigareta i praktično ne odaju miris. Konzumiranje e-cigareta – vaping je, kažu pristalice, mnogo sigurnije od pušenja, a neki čak idu tako daleko da kažu da vaping ne predstavlja nikakvu opasnost.

Ne tako brzo. Iako je vaping vjerovatno sigurnije od pušenja cigarete, bilo bi teško nazvati ga potpuno “sigurnim”. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli izbjeći da uzmete u ruke tu vape olovku.

e cigarette vaping 1301664

Vaping nije odobren od strane FDA

Kada je u pitanju vaping, jedan od najvećih razloga za zabrinutost je to što efekti vapinga nisu temeljito proučeni. Ukratko, ne znamo puno o kratkoročnim efektima e-cigareta, a još manje o dugoročnim efektima.

Kao rezultat toga, vaping tek treba da odobri Uprava za hranu i lijekove, koja osigurava sigurnost lijekova koje kupujemo u Sjedinjenim Državama. Prema FDA, opasnosti leže u tome što potrošači ne znaju potencijalne rizike e-cigareta, koliko nikotina unose i postoje li koristi od e-cigareta. A budući da vaping ostaje nereguliran, na proizvođačima isparivača i vape sokova je da budu pošteni i precizni u prodaji svojih proizvoda.

Šta znamo o efektima?

Iako je još mnogo studija potrebno, početno istraživanje ne sluti dobro za vaping. Ono što počinjemo učiti je da vaping – bilo s nikotinom ili bez – i dalje može biti štetan za pluća.

Studija objavljena u American Journal of Physiology otkrila je da akrolein, supstanca koja se nalazi u vape soku bez nikotina, napada endotelne stanice u plućima, koje oblažu zidove krvnih žila. Istraživači su također primijetili da zagrijana para e-cigarete može uzrokovati upalu pluća.

Zaključak

Hoće li vas vaping ubiti? Kratak odgovor je da još ne znamo. Elektronske cigarete su relativno novi izum i jednostavno nemamo istraživanja da bismo razumjeli pune efekte vapinga. Ne može se reći da je niko umro zbog vapinga, ali moglo bi biti prerano reći.

Međutim, kada se uporedi s pušenjem cigareta, mnogi umjesto toga kažu vape, a još bolje, koriste elektronske cigarete kao način da prestanu pušiti i potpuno pušiti. Nedavno je Royal College of Physicians u Ujedinjenom Kraljevstvu preporučio pušačima da umjesto toga preuzmu vaping. Ova preporuka je pohvaljena i kritizirana od strane raznih stručnjaka i organizacija, što je znak da je sigurnost vapinga još uvijek pod velikom debatom.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.