Monitor.ba
berry cream creamy dairy 1853547

Ishrana parfea

Važno je razumjeti ishranu parfea od jogurta, naizgled zdravog doručka. Jogurt parfei su postali sve popularniji, a vjerovatno ste primijetili da se ova šoljica jogurta (pomiješana sa granolom i voćem) prodaje u nekim od vaših omiljenih restorana i kafića. Izvana, parfe od jogurta izgleda kao idealan, kompletan izbor za doručak. Međutim, dobro razmislite prije nego što posegnete za jogurtom. Hajde da pogledamo šta je zaista unutra:blueberries desert cute yummy 4006864

Kalorije u parfeu od jogurta

U prosjeku, parfe od jogurta sadrži oko 350 kalorija, od kojih je oko 40 iz masti. Ne samo da je parfe kaloričan, već sadrži 35 grama šećera, 100 mg natrijuma i oko 66 g ugljikohidrata. S druge strane, ova kreacija od jogurta se pokazala pomalo hranljivom, isporučujući 10 g proteina, 4 g vlakana, 30% vitamina C, 30% kalcijuma i 10% gvožđa. Raspodjela kalorija je sljedeća:

75% kalorija je iz ugljenih hidrata

13% kalorija je iz masti

12% kalorija je iz proteina

Zašto parfe nije najzdraviji izbor?

Iako su sastojci sadržani u jogurtnom parfeu u osnovi zdravi, u ovoj hrani se obično nalazi mnogo nepotrebnih šećera. Restorani mogu dodati šećer u parfe kako bi poboljšali okus.

Počnimo sa bazom, jogurtom. Jogurt je zdrava i niskokalorična hrana kada je bez masti i sa malo šećera. Međutim, parfe koji kupite može biti napravljen od kremastog jogurta koji je ukusnog, ali je pun masti, šećera i kalorija. Pogledajte izbliza voće koje se krije u vašem parfeu. Ako se čini da je svježe, možete krenuti. Međutim, ako pliva u tečnosti, velike su šanse da su vašem voću dodani šećer i sirup kako bi bilo ukusno. Sada na hrskavi, ukusni preljev: granola. Naravno, granola je napravljena od orašastih plodova i žitarica, ali ove hranljive namirnice se obično spajaju zajedno sa šećerom i kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze.

Kako napraviti zdrav parfe?

Ako žudite za parfeom od jogurta, bolje je da ga napravite sami nego da ga kupite. Jednostavno je napraviti svoj vlastiti zdrav i hranljiv parfe; sve što vam treba su svježe bobičasto voće, jogurt bez masti i suhe, obične zobene pahuljice. Ovsene pahuljice možete zamijeniti nekom integralnom žitaricom, žitaricama s niskim sadržajem šećera ili nekom prirodnom granolom. Ako odaberete ovo drugo, pročitajte naljepnicu nutritivne vrijednosti kako biste bili sigurni da nije prepuna šećera. Jednostavno stavite malo jogurta na dno visoke čaše i prelijte je bobičastim voćem i malo zobenih pahuljica. Nastavite sa slojevima ovih sastojaka dok ne dođete do vrha čaše. Voila! Upravo ste napravili doručak koji je pun vitamina i uštedjeli ste nekoliko kalorija!

U redu je s vremena na vrijeme kupiti parfe jogurt kupljen u trgovini, jer postoji nekoliko lošijih izbora za doručak koje možete napraviti. Samo budite sigurni da ga konzumirate kao obrok, a ne kao užinu. Također, obavezno pročitajte nutritivnu naljepnicu i pregledajte parfe kako biste bili sigurni da donosite ispravnu odluku i da se ne pripremate za visok nivo šećera.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.