Monitor.ba
pudding vanilla pudding raspberries 1719860

Ishrana pudinga

Puding je omiljeni desert, užina i poslastica mnogih ljudi. Okusi uključuju vanilu, čokoladu, pirinač, tapioku i butterscotch. Takođe ima nutritivnu vrijednost, kao što su kalcij i vitamin D. U Sjedinjenim Državama, puding koji poznajete i volite više liči na kremu. Kremice su guste konzistencije i bogatog okusa. Druge zemlje, poput Engleske, koriste puding kao slano jelo. Ako ste poput većine ljudi u Americi, uživate u instant, suhoj mješavini i pudinzima spremnim za jelo koji se prodaju u trgovinama. Lako ih je napraviti i poslužiti. Međutim, nisu svi isti. Neki imaju bolju ishranu od drugih. Ovo je nutricionistički vodič za omiljeni američki slatki desert i na šta biste trebali paziti prije nego što kupite puding.

Kalcijum

Mlijeko pravi puding s visokim sadržajem kalcija, važnog nutrijenta za jake kosti i zube. Kalcijum je takođe najzastupljeniji mineral u vašem telu. Nalazi se u krvnim ćelijama, kostima i zubima. Kalcijum takođe utiče na kontrakcije mišića, lučenje hormona i prenos nervnih impulsa. Puding nije samo ukusan, to je i zdrav način da unesete kalcijum u organizam.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su bitne komponente pudinga. Vitamin D i magnezijum su odlični nutrijenti potrebni vašem tijelu. Oni rade s kalcijem kako bi ojačali strukturu kostiju i očvrsnuli zubnu caklinu. U pripremljenom pudingu se nalaze svi dolje navedeni nutrijenti:

vitamin A

vitamin C

Vitamin B6

Vitamin B12

vitamin D

vitamin E

Riboflavin

Magnezijum

Protein

Jedan od najvažnijih nutrijenata koji su vam potrebni su proteini. Ima posebne enzime koji obavljaju određene funkcije u vašem tijelu. Dobar broj ovih funkcija uključuje metabolizam i probavu. Ostale funkcije proteina uključuju kontrakciju mišića i reprodukciju crvenih krvnih stanica. Takođe pomaže da vaša kosa, nokti i koža budu zdravi.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati u običnom instant pudingu, gotovim za jelo i suhoj mješavini su visoki. Bez šećera ima manje ugljikohidrata od bilo koje od tih varijanti. Međutim, budite svjesni određenih okusa. Pistaći, rezanci i banana bogati su ugljikohidratima. Ugljikohidrati se pretvaraju u šećere koji vašem tijelu nisu potrebni. Pažljivo pročitajte nutritivne naljepnice prije kupovine robne marke.

Debeo

Zasićene masti ima i u mešavini pudinga i u mleku. Zasićene masti su nezdrave masti koje se nalaze u životinjskim i mliječnim proizvodima. Morate paziti na sadržaj ove vrste masnih kiselina jer povećava nivo holesterola i šanse za srčane bolesti.

Natrijum

Puding može biti slatkast, ali ima dosta natrijuma dodanog u smjesu. Natrijum izaziva visok krvni pritisak i edeme. Edem je otok na rukama, nogama i stopalima. Izbjegnite ovaj problem traženjem pudinga sa niskim sadržajem natrijuma u trgovini.

Kalorije

Ako pazite na kalorije, želite se kloniti običnog pudinga. Puding ima visoke kalorije koje dovode do debljanja. Međutim, možete jesti sortu bez masti umjesto suhe mješavine.

Iako puding ima i dobru i lošu ishranu, može biti zdravo jelo ako ga napravite sa mlekom bez masti. Obrano mleko je takođe bolji izbor od punomasnog mleka. Prilikom kupovine također odaberite niskokalorični puding. Ovaj brzi desert odličan je ako se konzumira umjereno.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.