Monitor.ba
The tree in front of our home as autumn falls to winter

Je li džogiranje u mjestu korisno?

Prema Američkom koledžu za sportsku medicinu, prosječnoj odrasloj osobi potrebno je najmanje 150 minuta kardiovaskularne aktivnosti umjerenog intenziteta svake sedmice kako bi održala zdrav način života. Iako bi džogiranje u uslovima ispod nule moglo biti previše podmuklo – pa čak i opasno – džogiranje na mjestu služi kao zamjena bez opreme koju možete izvoditi iz udobnosti vlastitog doma. Iako bi nekima moglo izgledati glupo, džogiranje u mjestu će vam podići broj otkucaja srca i pomoći vam da sagorite kalorije tokom najbrutalnijih zimskih uvjeta.Going jogging

Prednosti džogiranja na mjestu

Trčanje na mjestu ne zahtijeva dodatnu opremu za teretanu i može se izvoditi unutar temperaturno reguliranih granica vaše dnevne sobe. Ova vježba koja se lako izvodi povećava broj otkucaja srca do normalnog kapaciteta sagorijevanja masti. Također može dopuniti dodatne vježbe, kao što su sklekovi i daske, kako bi se formirao kompletan trening. Takođe ne morate biti stručnjak za fitnes da biste trčali na mjestu. Jednostavno pronađite odgovarajuće mjesto u svom domu i pobrinite se da imate dovoljno prostora za podizanje koljena u cikličkom kretanju. Trčite u mjestu u segmentima od pet do 10 minuta prije nego što se kratko odmorite 60 sekundi. Izvedite tri seta džogiranja na mjestu kako biste zadovoljili normalan kardio učinak.

The Calorie Burn

Prema informacijama koje je prikupila MayoClinic, aerobne vežbe sa malim uticajem, kao što je trčanje na mestu, sagoreće oko 183 kalorije kod osobe od 160 funti u trajanju od 30 minuta. Iako ovo možda ne izgleda kao značajan broj sagorjenih kalorija, efikasnije je nego dopustiti sebi da postanete potpuno sjedilački. Možete povećati intenzitet jednostavnog pokreta džogiranja na mjestu uključivanjem dodatne vježbe s tjelesnom težinom, koja ima potencijal da poveća ukupno sagorjele kalorije za gotovo 50 posto.

Vježba džogiranja na mjestu

Kompletan trening kod kuće fokusiran na kardio vježbe je potpuno moguć, čak i ako ste mislili drugačije. Da biste izveli 30-minutnu sesiju treninga s visokim učinkom fokusiranu na koncept trčanja na mjestu, počnite s kratkim petominutnim periodom istezanja koji opušta mišiće i tetive u nogama. Koristite štopericu da pratite svoj napredak i počnite trčanjem u mjestu pet minuta. Nakon početnog segmenta džogiranja, spustite se na pod kako biste izveli set od 20 do 30 sklekova, a zatim izvedite dasku od 30 sekundi. Odmorite se jedan minut i nastavite trčati na mjestu još pet minuta. Zatim izvedite 15 do 20 čučnjeva sa tjelesnom težinom nakon čega slijedi 30-sekundni segment skakanja. Odmorite se jedan minut i ponovite ciklus. Ovaj relativno jednostavan trening će sagorjeti skoro 270 kalorija kod osobe od 160 funti za otprilike 30 minuta, a radit će i na mišićima u predelu trbuha i nogu.

Savjeti za uspjeh

Možda ćete otkriti da je mnogo teže održavati normalan režim vježbanja kada se posvetite vježbama kod kuće. Pratite svoj napredak pomoću dnevnika fitnesa i držite se svoje rutine. Ne zaboravite da pijete najmanje 6 do 10 čaša vode od osam unci dnevno i jedite zdravu ishranu bogatu vitaminima i proteinima. Vježbajte najmanje tri puta sedmično kako biste vremenom postigli rezultate.

Najbolja proteinska hrana za izgradnju mišića

John Shea je fanatik timskih sportova i ljubitelj fitnesa. Njegov rad je objavljen na širokoj platformi internetske publike u području zdravlja i fitnesa. Njegova strast prema fitnesu je ilustrovana u njegovom pisanju, jer ima za cilj da pomogne čitaocima da poboljšaju svoje opšte blagostanje.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.