Monitor.ba
red wine glasses log fire red wine 2443699

Kako alkohol utiče na metabolizam?

Alkohol sadrži prazne kalorije i nema nutritivnu vrijednost. Vaše tijelo ne može skladištiti alkohol, pa ga mora odmah metabolizirati. Metaboliziranje alkohola, međutim, može imati štetan učinak na druge metaboličke procese. Evo šta biste trebali znati o alkoholu i svom metabolizmu.

wines glasses wine glasses stemware 1761613

Alkohol i prehrana

Alkohol sadrži samo prazne kalorije i nema nutritivnu vrijednost. Često može doprinijeti pothranjenosti jer visoki nivoi kalorija u većini alkoholnih pića mogu predstavljati veliki postotak vaših dnevnih energetskih potreba. Čak i jedno alkoholno piće dnevno može doprinijeti pothranjenosti.

Vaše tijelo ne može skladištiti alkohol, pa ga mora odmah metabolizirati. Kada pijete alkohol, vaše tijelo stavlja njegov metabolizam kao prioritet u odnosu na sve druge metaboličke procese. Vaše tijelo šalje alkohol u jetru, koja proizvodi enzime neophodne za oksidaciju i metabolizam alkohola.

Ne samo da alkohol ne sadrži nikakve nutrijente za sebe, već može narušiti sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive tvari i vitamine iz hrane koju jedete. Alkohol iritira vaš gastrointestinalni trakt i može oštetiti sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive tvari, vitamine i minerale iz hrane koju jedete.

Alkohol i vaša jetra

man alcohol hangover 428392

Alkohol je toksičan za vašu jetru, a ako pijete jako dugo možete doživjeti cirozu jetre i smrt. Dugoročno dugotrajno konzumiranje alkohola takođe može umanjiti sposobnost vaše jetre da aktivira vitamine, što doprinosi pothranjenosti od koje često pate dugotrajni alkoholičari.

Alkohol i šećer u krvi

Održavanje adekvatnog nivoa šećera u krvi jedna je od ključnih funkcija vašeg metabolizma, ali kada pijete alkohol, održavanje zdravog nivoa šećera u krvi je jedan od prvih elemenata metabolizma koji treba biti odbačen u žurbi vašeg tijela da izbaci toksine što je efikasnije moguće. . Alkohol inhibira sposobnost vašeg tijela da proizvodi glukozu i održava zdrave razine glukoze (ili šećera u krvi) u krvi. Tokom vremena, ljudi koji piju alkohol, razviju netoleranciju na glukozu i mogu čak postati dijabetičari.

Čak i povremeno konzumiranje alkohola može uzrokovati opasan pad nivoa šećera u krvi, posebno kada se konzumira na prazan želudac. Zato konzumiranje alkohola može biti veoma opasno za dijabetičare i hipoglikemičare.

Alkohol može uzrokovati debljanje…

Budući da vaše tijelo ne može skladištiti alkohol i mora ga odmah metabolizirati, drugi metabolički procesi trpe. Vaše tijelo neće tako efikasno metabolizirati šećere i masti tokom metabolizma alkohola, a prekomjerno pijenje može uzrokovati usporavanje metabolizma. To može doprinijeti debljanju, kao i prazne kalorije koje se nalaze u alkoholu. Možete koristiti FitDay.com da pratite kalorije koje unosite i svoju ishranu, tako da alkohol ne ometa vaše planove za mršavljenje ili vas izlaže riziku od pothranjenosti.

Alkohol također uzrokuje gubitak težine…

Alkohol također može uzrokovati gubitak težine kod onih koji dugo piju. Alkohol nastavlja da usporava metabolizam kod dugotrajnih osoba koje piju, ali također uzrokuje upalu u organima probavnog trakta. Ako dugotrajno puno pijete, alkohol može umanjiti sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive tvari. Ako postanete kronično pothranjeni zbog konzumacije alkohola, smršat ćete usprkos sporijem metabolizmu.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.