Monitor.ba
Registered Nurse Molly Tarvik, Project Hope volunteer, checks an Indonesian patient’s body temperature

Kako prehrana utiče na tjelesnu temperaturu?

Tjelesna temperatura varira tokom dana, ovisno o vanjskoj temperaturi, nivou aktivnosti i onome što jedete i pijete. Temperatura može varirati zbog emocionalnih i psihičkih reakcija, bolesti i niza drugih faktora. Evo još informacija o vašoj tjelesnoj temperaturi i faktorima koji na nju utiču.

Normalna tjelesna temperatura:

Tjelesna temperatura od 38,6 stepeni, smatra se normalnom. Većina ljudi ima normalnu tjelesnu temperaturu između 37,6 i 39,6 stepeni, kada se temperatura mjeri oralno. Rektalno mjerenje tjelesne temperature često daje nešto veće očitanje. Mjerenje ispod pazuha može dati nešto niže očitanje. Lagana kolebanja normalne telesne temperature javljaju se tokom dana, u zavisnosti od brojnih faktora.

Faktori koji mogu uticati na tjelesnu temperaturu:

Postoji širok spektar faktora koji mogu uticati na vašu tjelesnu temperaturu. Toplo i hladno vrijeme može donekle uticati na vašu tjelesnu temperaturu, kao i bolest, fizička aktivnost, tople kupke, jake emocije i uznemirena psihička stanja. Vaša tjelesna temperatura će normalno varirati tokom dana dok prolazite kroz svoje prirodne cirkadijalne ritmove. Pušenje, piće i jelo mogu imati značajan uticaj na očitavanje oralne temperature.

Kako ishrana utiče na tjelesnu temperaturu?

Jedenje općenito dovodi do blagog povećanja tjelesne temperature, jer se vaš metabolizam povećava kako bi se omogućilo varenje hrane. Vaša temperatura može porasti za čak 2 stepena F jer se hemijske reakcije probavnog procesa odvijaju u vašem tijelu. Ove hemijske reakcije su ono što proizvodi toplinu koja uzrokuje blago povećanje tjelesne temperature. Možete koristiti Fitday da pratite svoje prehrambene navike i kako one utiču na vašu tjelesnu temperaturu.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.