Monitor.ba

Kako smanjiti tjelesnu temperaturu?

Temperatura tijela se povećava kao odgovor na infekcije i druge bolesti. Uobičajena temperatura tijela je oko 36,5-37,5°C, ali može varirati ovisno o dobi, spolu, vremenu dana i drugim čimbenicima. Temperatura se smatra povišenom ako je iznad 37,5°C.

Temperatura tijela se povećava kao odgovor na infekcije i druge bolesti. Uobičajena temperatura tijela je oko 36,5-37,5°C, ali može varirati ovisno o dobi, spolu, vremenu dana i drugim čimbenicima. Temperatura se smatra povišenom ako je iznad 37,5°C.

Prirodni načini skidanja temperature:

Tuširanje mlakom vodom

Starinski način skidanja temperature svakako je tuširanje mlakom vodom. Nipošto se ne preporučuje hladna jer bi organizam mogao doživjeti šok i još više povisiti temperaturu. Prije i nakon tuširanja obavezno izmjerite temperaturu.

Oblozi

Mlaki oblozi položeni na glavu također mogu pomoći u skidanju povišene temperature, ali isto tako pazite da ih ne namočite previše hladnom vodom. Kada se oblog zagrije, okrenite ga na drugu stranu. Kad je i ona topla, oblog ponovno namočite mlakom vodom i položite na čelo.

Skidanje temperature krompirom

Krompiri odlično upijaju toplinu pa su jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za skidanje temperature. Narežite dvije do četiri debele kriške krompira, položite ih na tabane i navucite čarape. Držite ih barem pola sata ili dok se temperatura ne spusti. Ako je potrebno, ponovite tretman s novom turom krompira.

Tretman rakijom

Alkohol izvlači toplinu kao i krompir pa se preporučuje umasirati ga u kožu, pogotovo na tabane, prsa, prostor iza koljena i nadlanice. Ako nemate rakiju, dostatan će biti i medicinski alkohol.

Ohladite prostorije

Kada imate temperaturu, nipošto ne boravite u zagrijanim prostorijama već otvorite prozor kako bi spustili temperaturu sobe, a time i temperaturu svoga tijela. No, nemojte pretjerati – ako počnete drhtati, zatvorite prozor i pokrijte se.

Sirće

Jedna od poznatih tehnika u narodu za snižavanje temperature jeste i sirće. Naime, kiselina u njemu izvlači toplotu i tako može da snizi tjelesnu temperaturu. Sirće je pritom bogato mineralima koji se gube tokom groznice. Zato su obloge od sirćeta, npr. na stopalima i čelu.

Kupus

Listovi kupusa sadrže admijum-vezujuće komplekse, a jedna od njegovih glavnih komponenti je glutamin. Kao snažno protivupalno sredstvo, glutanin prisutan u kupusu pomaže u smanjenju efekata raznih vrsta upala, iritacija, alergija, bolova u zglobovima, groznice i raznih kožnih oboljenja.

Napomena: Ukoliko korištenjem navedenih metoda ne uspijete skinuti temperaturu, obavezno se javite ljekaru.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.