Monitor.ba

Kako smanjiti trigliceride?

Trigliceridi su vrsta masnoće koja se nalazi u krvi. Oni se sintetišu u jetri i služe kao glavno gorivo za tijelo. Trigliceridi se transportuju u krvotok u obliku lipoproteina niske gustine (LDL) ili visoke gustine (HDL).

Visoki nivoi triglicerida u krvi povezani su sa povišenim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, poput gojaznosti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.

Postoje mnogi načini na koje možete smanjiti trigliceride u krvi, uključujući ograničavanje unosa šećera i škroba, masnoća i soli, povećavanje unosa bjelančevina i voća i povrća, vježbanje redovno i ograničavanje unosa alkohola, te kontrolisanje stresa i uzimanje lekova prema potrebi.

Trigliceridi su tip masnoće koje se nalaze u krvi i visoki nivoi triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Ako želite smanjiti trigliceride, evo nekoliko savjeta:

  1. Ograničite unos šećera i škroba: Hrana bogata šećerima i škrobom, kao što su slatkiši, pecivo i bijelo brašno, može povećati trigliceride u krvi. Ograničite unos tih namirnica i umjesto toga jedite voće, povrće i integralne žitarice.
  2. Ograničite unos masnoća: Masne namirnice, kao što su maslac, crveno meso i masno mlijeko, također mogu povećati trigliceride u krvi. Ograničite unos tih namirnica i umjesto toga jedite namirnice bogate zdravim mastima, kao što su orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje.
  3. Jedite više voća i povrća: Voće i povrće su izvor vitamina, minerala i vlakana te su važni za zdravlje srca. Preporučuje se da jedete najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno.
  4. Povećajte unos bjelančevina: Bjelančevine su važne za izgradnju i održavanje tijela te mogu pomoći u smanjenju triglicerida u krvi. Nađite ih u namirnicama poput mesa, ribe, jaja, orašastih plodova i mliječnih proizvoda.
  5. Ograničite unos soli: Visoka količina soli u ishrani može povećati rizik od hipertenzije i drugih zdravstvenih problema. Preporučuje se ograničiti unos soli na manje od 5 g dnevno.
  6. Pijte dovoljno vode: Voda je važna za održavanje hidratacije i može pomoći u smanjenju triglicerida u krvi. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno.
  7. Vježbajte redovno: Vježbanje je važno za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova te može pomoći u smanjenju triglicerida u krvi. Preporučuje se vježbanje barem 30 minuta dnevno, 5 dana u sedmici.
  8. Kontrolišite stres: Stres može povećati trigliceride u krvi i važno je naučiti kako da se nosite sa stresom. Mogućnosti za smanjenje stresa uključuju vježbanje, meditaciju i razgovor sa prijateljem ili članom porodice.
  9. Uzimajte lijekove prema potrebi: Ako vaš ljekar preporuči lijekove za smanjenje triglicerida, redovno ih uzimajte kako biste održali zdrave nivoe triglicerida u krvi.

Ukratko, postoji više načina na koje možete smanjiti trigliceride u krvi, uključujući ograničavanje unosa šećera i škroba, masnoća i soli, povećavanje unosa bjelančevina i voća i povrća, vježbanje redovno i ograničavanje unosa alkohola, te kontrolisanje stresa i uzimanje lekova prema potrebi.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.