Monitor.ba
Ceylon Cinnamon Tea Bag_6

Kako smršati uz kuglicu cimeta na dan?

Istraživanja su pokazala da uključivanje mjerice cimeta u vašu svakodnevnu prehranu može pomoći da izgubite težinu. Kašičica meda i pola kašičice cimeta u prahu dodati u šolju kipuće vode takođe vam mogu pomoći da smršate i smanjite rizik od srčanih oboljenja.

Cinnamon Sticks Spice Related (Free stock photo)

Zdravstvene prednosti cimeta

Cimet je bogat manganom, gvožđem, kalcijumom i vlaknima. Od srednjeg vijeka se koristi za liječenje dijareje, probavne smetnje i nadimanja. Osim toga, pomaže u sprječavanju širenja stanica raka, stvaranju čira na želucu i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Cimet snižava nivo šećera u krvi zajedno sa nivoom lošeg holesterola (LDL) dok nema uticaja na dobar holesterol (HDL). Stoga je koristan i za srčane i za pacijente sa dijabetesom tipa 2. Snižavanje nivoa šećera u krvi i poboljšanje omjera kolesterola pomaže u preokretanju inzulinske rezistencije ili preddijabetesa. Pošto je cimet sladak na ukus, zadovoljava i želju za slatkom hranom koja generalno pogađa dijabetičare.

Cimet i gubitak težine

Cimet ima regulatorni učinak na razinu šećera u krvi i istovremeno povećava razinu inzulina u tijelu. Imitira biološku aktivnost inzulina i povećava metabolizam glukoze. Pošto visoki nivoi šećera u krvi mogu dovesti do povećanog skladištenja masti u telu, cimet pomaže u sprečavanju ovog povećanog skladištenja masti i omogućava vam da smršate. Osim toga, utiče na način na koji se šećer metabolizira u tijelu i sprječava transformaciju metaboliziranog šećera u mast. Cimet također odlaže prolaz hrane iz želuca u crijeva. Dakle, duže se osjećate zadovoljno i manje jedete. Ovo vam pomaže da smršate. Cimet također pomaže tijelu da efikasnije obrađuje ugljikohidrate i to vam pomaže da izgubite nekoliko kilograma. Istraživanja pokazuju da je trbušna mast osjetljivija na djelovanje cimeta od masti iz drugih dijelova tijela.

Drugi načini da uključite cimet u svoju svakodnevnu prehranu

Možete dodati cimet u biljni čaj kako biste dobili šolju zdravog i ukusnog čaja. Alternativno, dodajte kašičicu cimeta u žitarice za doručak ili ovsene pahuljice, pospite tost ili dodajte u jutarnju šoljicu kafe. Dodavanje cimeta namirnicama kao što su puter i sir, te pitama kao što su pite od jabuka i breskve, poboljšava njihov ukus. U istu svrhu se može dodati i voćnim sokovima i jabukovači. Alternativno, možete uzeti kapsule cimeta kao lakšu alternativu gore navedenom.

Morate osigurati da je cimet koji koristite svjež. Međutim, sam cimet vam ne može pomoći da trajno smršate. Za optimalne rezultate u vašem programu mršavljenja, bitno je da jedete hranljivu prehranu sa malim sadržajem i redovno vježbate. Uključivanje kašičice cimeta u vašu dnevnu prehranu definitivno može smanjiti vaš apetit i pomoći vam da izgubite težinu, pa čak i slojeve masti oko trbuha.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.