Monitor.ba

Kako zaustaviti proljev?

Proljev je stanje u kojem se crijevni sadržaj ispušta više puta dnevno u obliku tekućine. Proljev može biti uzrokovan mnogim različitim stvarima, uključujući infekcije, alergije, neodgovarajuću ishranu ili upotrebu određenih lijekova. Ako imate proljev, važno je da se hidratirate i da pijete dovoljno tekućine kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i elektrolita.

Postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi se riješili proljeva:

  1. Pijte mnogo tekućine: Pijte vodu, čaj od zobi ili neki drugi bezalkoholni napitak koji sadrži elektrolite (npr. sportski napitak). Ako je proljev izuzetno jak, možda ćete trebati pijati posebne rehidracijske otopine kako biste nadoknadili elektrolite.
  2. Jedite pamučaste namirnice: Kada se proljev smiriva, počnite sa jelima koja su bogata vlaknima, ali blaga za vaš želudac. Primjeri takvih namirnica su riža, krumpir, banane i jabuke.
  3. Izbjegavajte namirnice koje mogu pogoršati proljev: U početku, izbjegavajte namirnice koje mogu iritirati vaš želudac ili dovesti do fermentacije u crijevima, kao što su crni luk, ljute papričice, kava i alkohol.
  4. Uporabite lijekove protiv proljeva: Ako proljev traje duže vrijeme ili ako ste povraćali, možda ćete trebati lijek protiv proljeva koji se može nabaviti u ljekarni. Međutim, prije nego što uzmete bilo kakav lijek, trebali biste se posavjetovati sa liječnikom ili ljekarnikom.
  5. Posavjetujte se sa liječnikom: Ako proljev traje duže od tri dana ili ako ste izuzetno oslabili, posavjetujte se sa liječnikom. Liječnik će vam možda dati dodatne upute ili propisati lijekove za smirivanje proljeva.

Ukoliko imate proljev, važno je da pazite da se ne dehidrirate i da pijete dovoljno tekućine. Jedite blage, vlaknaste namirnice koje su lako probavljive, a izbjegavajte namirnice koje mogu iritirati vaš želudac. Ako proljev traje duže vrijeme ili ako ste povraćali, možda ćete trebati lijek protiv proljeva ili se posavjetovati sa liječnikom. Ne zaboravite da je važno da se hidratirate i da pijete dovoljno tekućine kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i elektrolita. Ako imate simptome poput vrućice, grčeva, mučnine ili bolova u stomaku, posavjetujte se sa liječnikom što prije.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.