Monitor.ba
Water

Ključa li hladna voda brže od tople vode

Ako ste poput mnogih ljudi…ne volite da čekate dugo da voda proključa, posebno kada ste gladni. Možda ste čuli da hladna voda ključa brže od tople vode, ali se pitate da li je to mit ili činjenica jer ne izgleda logično. Ako se bojite čekanja da voda proključa dok kuhate, isprobajte nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da ubrzate proces.

pan water food boiling water fire 1972423

Koja voda brže ključa?

Prema Odjeljenju za fiziku Univerziteta u Ilinoisu, toplija voda ključa brže od hladne vode, a mit je reći da hladna voda ključa brže. Budući da ima više smisla da topla voda proključa brže, možete se zapitati kako je nastao ovaj mit…?

Koja voda se brže zamrzava?

Odsjek za fiziku Univerziteta u Ilinoisu napominje da se pod određenim uslovima topla voda može smrznuti brže od hladne, što bi moglo objasniti kako je započeo mit da hladna voda ključa brže od tople vode. Prema Odjeljenju za fiziku Univerziteta u Kaliforniji, topla voda ponekad se može zamrznuti brže od hladne vode – što se naziva Mpemba efektom . Može se pojaviti zbog povećanog isparavanja u vrućoj vodi, razlike u otopljenim plinovima u vrućoj vodi u odnosu na. hladnu i potencijalne konvekcijske struje koje se razvijaju u toplijoj vodi tokom procesa hlađenja. Međutim, topla voda se ne smrzava uvijek brže od hladne.

Načini da voda brže proključa

Postoji šansa da hladna voda u zatvorenoj posudi, proključa brže od tople vode u otvorenoj posudi. Drugi načini za ubrzavanje procesa ključanja uključuje korištenje manje količine vode, te odabir lonca s velikom površinom. Boravak na velikoj nadmorskoj visini uzrokuje da voda ključa na nižoj temperaturi, prema U.S. Ministarstvo poljoprivrede, što može smanjiti vrijeme potrebno da voda proključa.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.