Monitor.ba
man muscular back male guy fit 461195

Komponente fizičke kondicije

Svi imamo ideju kako bi “fit” trebao izgledati. Za neke ljude to znači da imaju uglađeno holivudsko tijelo, dok drugi žele imati masivne mišiće ili savršenu figuru pješčanog sata.

barbell bodybuilding effort 1839086

Ali fitnes nije definisan izgledom! Postoji pet komponenti fizičke kondicije koje morate uzeti u obzir:

1. Mišićna masa

Ovo je “snaga” koja vam pomaže da podignete i nosite teške predmete. Bez mišićne snage, vaše tijelo bi bilo slabo i nesposobno da održi korak sa zahtjevima koji mu se postavljaju.

Način povećanja snage je da trenirate sa velikim utezima, radeći u rasponu od 4 – 6 ili 12 – 15 ponavljanja. Što je težina veća, potrebno je manje ponavljanja!

2. Mišićna izdržljivost

Izdržljivost je sposobnost vaših mišića da izvode kontrakcije tokom dužeg vremenskog perioda. Umjesto da samo podižete ili nosite nešto na nekoliko sekundi, mišići se koriste nekoliko minuta.

Način povećanja snage je da trenirate sa malim utezima, radeći u rasponu od 20 do 25 ponavljanja. Rad sa manjom težinom će istrenirati mišićna vlakna potrebna za mišićnu izdržljivost, a veći opseg ponavljanja dovodi do dužeg perioda vježbanja.

3. Kardiovaskularna izdržljivost

Kardiovaskularna izdržljivost je sposobnost vašeg tijela da održi korak s vježbama poput trčanja, džogiranja, plivanja, vožnje bicikla i svega što prisiljava vaš kardiovaskularni sistem (pluća, srce, krvni sudovi) da radi u dužem vremenskom periodu. Zajedno, srce i pluća napajaju vaše tijelo kiseonikom koji je potreban vašim mišićima, osiguravajući da oni imaju kiseonik potreban za posao koji obavljaju.

Kuperov test (trčanje što je dalje moguće za 12 minuta) je test koji se obično koristi za procjenu kardiovaskularne izdržljivosti, ali mnogi treneri koriste Korak –  Test (zakoračite na platformu 5 minuta). Obje su tačne mjere kardiovaskularne izdržljivosti ispitanika.

4. Fleksibilnost

Fleksibilnost je jedna od najvažnijih, ali često zanemarenih komponenti fizičke kondicije. Bez fleksibilnosti, mišići i zglobovi bi se ukočili, a kretanje bi bilo ograničeno. Trening fleksibilnosti osigurava da se vaše tijelo može kretati kroz cijeli raspon pokreta bez bola ili ukočenosti.

Da biste testirali svoju fleksibilnost, nagnite se naprijed i pokušajte dodirnuti nožne prste. Oni sa dobrom fleksibilnošću obično će moći dodirnuti svoje nožne prste, dok oni sa ograničenom fleksibilnošću neće. Test sjedi i doseg (sjedenje na podu i posezanje prema nožnim prstima) je još jedan dobar način za procjenu vaše fleksibilnosti. Što ste fleksibilniji, to ćete biti bliže dodiru nožnih prstiju i dalje.

5. Sastav tjelesne masti

Sastav tjelesne masti odnosi se na količinu masti na vašem tijelu. Na primjer, osoba od 100 funti sa 25% tjelesne masti imat će nemasnu tjelesnu masu od 75 funti.

Da biste se kvalifikovali kao sposobni:

Muškarci moraju imati sastav tjelesne masti manji od 17 posto

Žene moraju imati sastav tjelesne masti manji od 24 posto

Prednosti znojenja

Neki ljudi imaju sreće i rađaju se u formi, zategnutom tijelu. Andy Peloquin nije jedan od tih ljudi… Kondicija mu je teško pala i morao je da radi za to. Njegova iskušenja su ga dovela do toga da postane borilački umjetnik, NFPT certificirani fitness trener i čovjek strastven prema vježbanju, ishrani i zdravom životu. Voli da vežba – radi to šest dana u nedelji – i voli da svoju strast za fitnesom i zdravljem deli sa drugima.

Prosječan muškarac obično ima oko 18 do 24 posto tjelesne masti, dok prosječna žena ima 25 do 31 posto tjelesne masti. Bilo koji program koji zanemaruje jednu ili više ovih vrsta fitnesa NEĆE dugoročno koristiti vašem tijelu. Efikasan fitnes program će pokušati poboljšati svih pet komponenti fitnesa!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.