Krofne, čak i one obične, možda su jedna od opcija za doručak koji najviše deblja. Međutim, to ne sprečava milione ljudi da uživaju u ovim slatkim poslasticama za doručak. S druge strane, đevreci se mogu smatrati mnogo tradicionalnijom hranom za doručak nego što će krofne ikada biti. No, dok đevreci izgledaju zdravije samo zato što nisu prženi u dubokom prženju kao krofne, oni su iznenađujuće nezdravi kao opcija za doručak (ili kao opcija za bilo koje doba dana) i mogu, zapravo, biti nezdraviji od krofni.
Zdravstveni problemi sa krofnama…
Krofne nisu idealne za doručak zbog visokog sadržaja kalorija, ali i visokog sadržaja ugljikohidrata. Čak i kao užina, one su nezdrave, pa je vaš najbolji način djelovanja da ograničite koliko krofni jedete. Možete jesti više krofni ako shodno tome povećate svakodnevnu tjelovježbu kako biste sagorjeli sve te dodatne kalorije i ugljikohidrate koje unosite, ali to za većinu ljudi nije realno zbog životnih stresova. Tipična krofna, poput jednostavne glazirane krofne, već nosi sa sobom 229 kalorija i 25 grama ugljikohidrata. Druge, otmjenije vrste krofni, poput onih sa čokoladom ili nadjevom, lako će povećati te ukupne vrijednosti za značajnu maržu.
Zdravstveni problemi sa pecivama…
Dok su đevreci općenito tradicionalnija hrana za doručak od krofni, oni su iznenađujuće nezdravi. Možda su čak i gori od krofni u nekim nutritivnim aspektima. Što se tiče kalorija, u osnovi ste jednako loši ako pojedete jedan bagel kao i jednu krofnu. Na primjer, jedan osnovni, obični bagel ima 215 kalorija, što je samo malo bolje (ali ne značajno bolje) od kalorija u jednoj glaziranoj krofni. Međutim, što se tiče ugljikohidrata, samo jedna obična peciva će vam biti teže jer dolazi sa 42 grama ugljikohidrata. Pravi šok za bagels je njihov izuzetno visok sadržaj natrijuma. Samo jedna obična peciva već može predstavljati dobar dio vaše dnevne preporučene vrijednosti unosa natrijuma. Obična peciva sa sobom nosi zapanjujuća 443 miligrama natrijuma, a samo nekoliko đevreka već vas može odvesti daleko od preporučenog dnevnog unosa natrijuma.
Šta je zdravije?
Krofne su samo malo zdravije od peciva kao hrana za doručak. Obrazloženje se svodi na dvije stvari: ugljikohidrate i natrijum. Opet, iako ovo može varirati ovisno o vrsti krofne koju imate, ugljikohidrati i natrij nisu tako visoki u krofnama kao u đevrecima. Dok đevreci uglavnom imaju manje kalorija, lošiji su za vas u pogledu sadržaja ugljikohidrata i natrijuma. Ako u svoj bagel dodate dodatne stvari – kao što je uvijek popularan namaz od krem sira – samo ćete dodati veću količinu i ugljikohidrata i natrijuma u svom bagelu.
Najnoviji komentari