Monitor.ba
adult body close up exercise fit 1867743

Mit o gubitku težine? Banane, šargarepa i bademi su dobri ako pokušavate da smršate…

Iako često možete čuti da su namirnice poput banana, šargarepe i badema dobre za mršavljenje, postoji toliko oprečnih informacija da je teško donijeti obrazovanu odluku. Ovaj članak će raspravljati o pitanju – da li su banane, šargarepa i bademi dobri za konzumiranje ako pokušavate da smršate?

Banane

Banane su pune kalijuma, koji je esencijalni mineral koji ponekad nedostaje ako ste na dijeti. Osim toga, lakoća u kojoj se banane mogu pakovati, transportovati i jesti čini ih odličnim izborom ako ste na dijeti. Iako banane imaju relativno malo kalorija i masti, ne moraju nužno imati puno vlakana. Vlakna su esencijalni nutrijent ako ste na dijeti, jer pomažu da se osjećate sito, duže i sprječavaju prejedanje u budućim obrocima. Ukratko, banane su dobar izbor ako ste na dijeti jer imaju malo kalorija i masti. Međutim, nemojte planirati da jedete bananu i da se zbog nje osjećate siti tokom popodnevnog sastanka.Banana

Šargarepe

Šargarepa je odličan izbor ako pokušavate da smršate. Ne samo da je šargarepa puna vitamina, minerala i antioksidansa, već je i relativno gusta tečnosti. To znači da sadrže puno vode, što je važno da se osjećate siti. Osim toga, šargarepa sadrži tone vlakana koja su, kao što je gore opisano, neophodna za zdrav gubitak težine. Vlakna koja se nalaze u šargarepi se sporo probavljaju. To znači da mu je potrebno dosta vremena da napusti želudac i stoga pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Osim toga, utvrđeno je da su vlakna koja se nalaze u šargarepi djelotvorna u liječenju i prevenciji raznih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, moždani udar i neke vrste raka, uključujući rak debelog crijeva. Konačno, šargarepu ne treba hladiti u hladnjaku, pa je stoga zgodna opcija za užinu u pokretu.

Bademi

Bademi su još jedan odličan izbor ako pokušavate da smršate. Poput šargarepe, bademi sadrže velike količine dijetalnih vlakana – posebno u kožici badema. Kako biste postigli optimalnu korist, svakako odaberite bademe koji još uvijek imaju ljusku. Osim toga, iako bademi sadrže relativno veliku količinu masti, to je “zdrava” vrsta masti. Za razliku od zasićenih i trans masti koje se povezuju s razvojem kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i smrti, zdrave masti zapravo mogu pomoći u prevenciji nekih od ovih kroničnih stanja. Kada birate bademe, pazite da ih tražite u najprirodnijem stanju – to znači da su sirovi i bez dodane soli ili aditiva. Konačno, kao i druga dva gore opisana artikla, bademi su odlična grickalica jer se lako transportuju.Almonds

Presuda

Generalno, da, banane, šargarepa i bademi su dobri za konzumiranje ako pokušavate da smršate. Ne zaboravite da ih odaberete u njihovom najprirodnijem obliku kako biste postigli optimalne rezultate.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.