Monitor.ba
Pepitas (Toasted Pumpkin Seeds) 3of3

Mogu li se jesti sirove sjemenke bundeve?

Sjemenke bundeve obično su sinonim za Noć vještica, “utrobe” bundeve i jesenske tradicije. Međutim, ovo sjeme se zapravo može naći tijekom cijele godine. Iako su tradicionalno pečene ili pečene, sjemenke bundeve sadrže prilično nutritivni punč i svježe iz bundeve, što ih čini odličnim užinom ili dodatkom za obrok.

meal food pumpkin pumpkin seeds 2559490

Ishrana sirovih sjemenki bundeve

Kao i mnoge druge slične sjemenke, sjemenke bundeve su bogat izvor proteina. Jedna unca sjemena sadrži oko 9 grama hranjivih tvari. Sirove sjemenke bundeve također su bogat izvor vlakana, koja pogoduju zdravlju probave i sprječavaju zatvor. Osim toga, orašasti plodovi i sjemenke su jedan od najboljih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući zdravlje srca i zaštitu od moždanog udara.

Osim što su odličan izvor proteina, vlakana i zdravih masti, sjemenke bundeve su i bogat izvor cinka, koji je neophodan za imunološku funkciju, rast stanica, zdravlje očiju i kože i regulaciju inzulina. Osim toga, jedna četvrtina šalice sjemenki bundeve sadrži skoro polovinu preporučenih količina magnezija, koji učestvuje u brojnim tjelesnim funkcijama. Budući da se ovi nutrijenti ne uništavaju zagrijavanjem, proteini, vlakna i mikronutrijenti se nalaze u relativno jednakim količinama iu sirovim iu pečenim varijantama.

Priprema sirovih sjemenki bundeve

Najlakši način za pripremu sjemenki bundeve je da ih jednostavno izvadite iz bundeve i dobro ih isperite. Budući da se sjemenke nalaze unutar ljuske bundeve, nisu izložene bilo kakvoj površinskoj kontaminaciji ili bakterijama, što ih čini općenito sigurnim za sirovu konzumaciju. Ako tražite odmak od klasične tradicije pečenja, sirove sjemenke bundeve su odličan dodatak teksturi i okusu supama, salatama ili sendvičima. Također se dobro slažu sa stvarima kao što je domaći pesto, sa svježim bosiljkom i maslinovim uljem, ili pasirane supe. Jednostavno potopite sjemenke u vodu preko noći dok ne omekšaju, izblendajte i uživajte!

Važno je zapamtiti da, iako orašasti plodovi i sjemenke pružaju neke odlične nutrijente, oni također imaju relativno visok sadržaj kalorija i treba ih konzumirati umjereno. Dakle, sljedeći put kada budete sudjelovali u tim godišnjim tradicijama, ili dok istražujete svoju lokalnu farmersku pijacu kasnije tokom godine, ne bojte se eksperimentirati s ovim svestranim jesenjim favoritima.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.