Monitor.ba
Get Abs, Get Volume, Get Paid. Next28, Her Abs

Možete li dobiti trbušnjake od kašljanja ili smijeha?

Zar ne bi bilo sjajno kada biste od smijanja ili kašljanja mogli razviti ubitačan paket od šest komada? To bi isplatilo sve te dane provedene bolesnim u krevetu, a većina nas bi se družila u humorističnim emisijama u pokušaju da razbije trbušnjake. Razgovarajte o brzom i jednostavnom načinu!

man muscles pool swimming swimmer 1869744

Nažalost, odgovor na ovo pitanje je: Ne, ne možete razviti paket od kašlja ili smijeha. Iako obje aktivnosti angažuju vaše osnovne mišiće, tužna istina je da nema dovoljno napora da izazove ozbiljan rast mišića. Čitajte dalje da biste saznali mehanizme koji vam pomažu da razvijete trbušne mišiće i zašto kašalj i smeh nisu ono što vam je potrebno da biste se raskomadali.

Kako mišići rastu i postaju jači

Kada dižete utege, u suštini opterećujete svoje mišiće više nego što oni lako mogu da ponesu. Ponovljeno podizanje utega uzrokuje kvar mišićnih vlakana (ne brinite, ovo je dobra stvar). Vaše tijelo vidi da nije u stanju izdržati tu količinu težine, pa pokušava povećati kapacitet snage povećanjem veličine vaših mišićnih vlakana kako bi mogli pohraniti više energije. Više uskladištene energije = veće nošenje težine = jači mišići.

Ako ste ikada dizali tegove, primijetit ćete da su potrebne sedmice ili mjeseci da vidite primjetne razlike u vašoj sposobnosti nošenja težine. Možda možete povećati opterećenje svoje utege ili bučice za nekoliko kilograma, ali nećete vidjeti ogroman dobitak mišića dok ne uložite vrijeme i trud mjesecima. To je zato što je količina rasta mišića koja je rezultat svake vježbe mikroskopska. Potrebno je vrijeme da taj rast postane vidljiv – i u smislu veličine mišića i kapaciteta.

Zašto kašalj ne trenira vaše mišiće

Kada kašljete, vaši trbušni mišići se stežu od snage kašlja. Međutim, zategnutost nije odgovor na vanjske podražaje, tako da se na vaše mišiće ne stavlja više opterećenja nego što su oni u stanju podnijeti. Oni se jednostavno skupljaju i oslobađaju iznova i iznova sa svakim kašljem. Efekat je uporediv sa podizanjem veoma lagane težine nekoliko puta. Vaši mišići su u stanju da podnose naprezanje, tako da nema sloma mišića, što znači da nema rasta mišića.

A šta je sa ozbiljnim kašljem? U nekim slučajevima kroničnog kašlja dolazi do promjena u definiciji mišića i kapacitetu snage zbog stalne kontrakcije i opuštanja mišića. Zamislite to kao da radite 100 trbušnjaka. Iako se radi o laganom naporu, ponavljanje je ono što opterećuje vaše mišiće, prisiljavajući ih da se prilagode kako bi povećali mišićnu izdržljivost. Mišići će biti jači, ali vrlo vjerovatno nećete vidjeti vidljive promjene u definiciji mišića.

Zašto smijeh ne trenira vaše mišiće?

Smijeh je sličan kašljanju, ali je daleko manje eksplozivan, što znači da zahtijeva mnogo manje mišićne snage od kašlja. Osjetili biste bol u trbušnim mišićima ako ste se histerično smijali punih 30-60 minuta, ali to se rijetko dešava. Uglavnom, kontrakcija i opuštanje vaših trbušnjaka uzrokovano činom smijanja ne gura mišiće ni blizu umora, što znači da su vrlo male šanse za hipertrofiju mišića.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.