Monitor.ba
Chinese Food Squid

Najnezdravija jela u kineskim restoranima…

Tradicionalna kineska hrana značajno varira u zavisnosti od toga koji dioo Kine posećujete. Kineska hrana nije sama po sebi nezdrava, ali definitivno postoji mnoštvo nezdravih opcija na meniju. Amerikanizirana kineska hrana se prilično razlikuje od tradicionalne kineske kuhinje. Često se mnoga američko-kineska jela baziraju na prženoj hrani s teškim umacima s visokim sadržajem masti, natrijuma i šećera.

Chinese Food

1. Crab Rangoon

Razmisli o tome. To je krem ​​sir i mala količina mesa rakova (ima li uopće rakova?) koji se pohaju i prže u dubokom prženju, a zatim se serviraju sa slatko-kiselim sosom punim šećera. Ovaj favorit obožavatelja je pun masti. Izbjegavajte ovo predjelo ako želite izbjeći povećanje veličine hlača.

2. Rebra za roštilj

Iako se ovi komadi masnog mesa na neki način smatraju “predjelom”, oni sadrže više od 600 kalorija po porciji i više od 66 posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti.

3. Pečena jaja

Jedna rolnica sa pečenim jajima može sadržati između 200 i 300 kalorija, u zavisnosti od toga šta je punjeno unutra. Ovo osnovno predjelo može lako katapultirati vaš obrok u kalorijsku katastrofu, posebno ako pojedete više od jedne rolade jaja.

4. Pržena riža

Ogromne porcije prženih rafiniranih žitarica–fuj! Jedno jelo od pržene riže sadrži oko 75 posto vaših dnevnih kalorijskih potreba. Uzimajući u obzir da jedna šolja kuvanog pirinča sadrži oko 216 kalorija, a većina porcija prženog pirinča je oko četiri do pet šoljica pirinča koje se zatim prže u ulju i uglavnom imaju neku vrstu mesa – često masnu svinjetinu ili goveđu – to je lako je vidjeti kako raste broj kalorija. Uz to, pržena riža se obično pravi od bijelog pirinča bez nutritivnih vrijednosti, za razliku od hranljivijeg smeđeg pirinča, i vjerovatno sadrži samo malu količinu povrća, ako ga ima.

5. Lo Mein

Sadrži preko 1400 kalorija zahvaljujući rezancima prekrivenim uljem i masnom mramornom mesu. Osim toga, začin koji se koristi u ovom jelu sadrži više natrijuma nego što vam je potrebno za cijeli dan. Slično kao i prženi pirinač, lo mein uglavnom ima malo korisnih nutrijenata, uglavnom se sastoji od velikih količina rafiniranih ugljikohidrata, prekomjernog ulja i masnih komada mesa koji se dodaju.

6. Chow Fun

Baš kao i lo mein, ovo jelo su uglavnom prženi rezanci i ne baš nemasno meso. Ako pojedete cijelo jelo, očekujte da ćete unijeti više od 1200 kalorija i više od dnevne vrijednosti natrijuma. Chow zabavno = nije tako zabavno za vaš struk!

7. Slatko – kisela piletina

Iako je piletina posna bjelančevina, broj kalorija se znatno povećava kada je ispečete u tijesto i zatim utopite u slatki sos. Broj kalorija ovog jela vrtoglavo raste na preko 1000 kalorija zbog cijelog tog tijesta natopljenog uljem i previše zaslađenog umaka.

8. General Tso’s Chicken

Slično kao i slatko-kisela piletina, ovo jelo je puno masti i kalorija jer je pohano, prženo i pliva u teškom sosu. Jedna porcija ovog popularnog jela sakupi oko 1300 kalorija i više od polovine dnevne doze zasićenih masti koje začepljuju srce.

Zdrave opcije…?

Zdrave opcije svakako možete pronaći u kineskim restoranima. Odlučite se za pržena jela koja su uglavnom povrće, a ne pirinač ili rezanci. Izbjegavajte pohovano, prženo meso natopljeno sosom. Podijelite obrok s prijateljem ili uzmite polovicu “to-go” kako biste dobili realniju veličinu porcije. Ako jedete pirinač, tražite smeđi pirinač radije nego bijeli pirinač i držite se porcije od jedne šolje.

Jel pizza dijetalna katastrofa?

Kari Hartel, RD, LD je registrovani, licencirani dijetetičar i slobodni pisac sa sjedištem u St. Louisu, MO. Kari se strastveno bavi edukacijom o ishrani i prevencijom kroničnih bolesti kroz zdravu ishranu i aktivan način života. Kari je diplomirala dijetetiku na Southeast Missouri State University i posvećena je pomaganju ljudima da vode zdrav život. Završila je cjelogodišnji dijetetski staž u medicinskom centru OSF St. Francis u Peoriji, IL, gdje je radila sa mnoštvom klijenata i pacijenata sa komplikovanim dijagnozama. Planirala je, reklamirala i implementirala programe edukacije o ishrani i demonstracije kuhanja za širu javnost, kao i za posebne populacije, uključujući pacijente s rakom, srčanim oboljenjima, dijabetesom, Alchajmerovom bolešću, gojaznošću i djecom školskog uzrasta.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.