Monitor.ba
Chinese Food

Najzdravija jela u kineskim restoranima

Jelovnici kineskih restorana poznati su po tome što imaju jela koja su u mukama i pržena u dubokom ulju i puna slanih, zašećerenih umaka. Mnoga jela često sadrže velike količine masnih rezanaca ili pržene riže zajedno s masnim mesom. Međutim, ako pazite na svoju težinu ili samo pokušavate jesti zdravu, dobro izbalansiranu ishranu općenito, ne mora sva kineska hrana biti zabranjena. Hajde da pogledamo neku lakšu kinesku hranu.

Chinese Food Squid

1. Vruća i kisela supa

Šolja jednog od ovih slanih predjela vratit će vam samo oko 80 do 100 kalorija. Dodatni atribut za smanjenje apetita: istraživanje je pokazalo da ako jedete supu na bazi čorbe prije obroka, na kraju ćete jesti manje hrane ukupno.

2. Veggie Spring Rolls

Za lagano predjelo, klonite se rolnica sa prženim jajima i umjesto toga odlučite se za veggie spring rolnice, koje u prosjeku sadrže oko 80 kalorija po rolni.

3. Knedle od povrća na pari

Jedna knedla s povrćem kuhana na pari sadrži 40 nemasnih kalorija. Uživajte u dvije ukusne knedle prije glavnog obroka za samo 80 kalorija.

4. Budino oduševljenje

Prepuna povrća kuhanog na pari i tofua bogatog proteinima. Ovo predivno niskokalorično jelo će vas zadovoljiti sa samo 200 kalorija.

5. Piletina sa brokolijem

Jedna šolja piletine i brokule ima razumnih 280 kalorija. Da biste još više smanjili broj kalorija, zatražite sos sa strane i koristite samo malo. Bonus brokule: ovo povrće iz porodice krstaša jedna je od namirnica sa najbogatijim nutrijentima koje možete jesti. Prepuna je vitamina C, vitamina A, kalcijuma, vlakana i antioksidansa.

6. Moo Goo Gai Pan

Ova super ukusna omiljena kineska hrana se pravi od lagano dinstanog povrća, pečuraka, začina i piletine narezane na kriške ili ponekad na kockice. Cijela šolja ovog jela punjenog vlaknima ima oko 275 kalorija. Vau! Čak i da ste zaista gladni i pojeli dvije šoljice ukusne hrane, i dalje biste unijeli samo 550 kalorija – mnogo manje kalorija od mnogo manje porcije mnogih drugih jela navedenih na tom meniju za poneti.

7. Škampi sa umakom od jastoga

Škampi su izuzetno posni proteini i iako sos od jastoga zvuči grešno dekadentno, on zapravo ima samo oko 50 kalorija za jednu četvrtinu šolje. Cijelo ovo jelo sadrži samo oko 450 kalorija – ne previše otrcano!

8. Škampi sa sosom od belog luka

Puna narudžba ovog jela sadrži oko 700 kalorija, a ako ga podijelite na pola i podijelite s prijateljem ili sačuvate za drugi obrok, vaš ukupan broj kalorija ostaje oko 350. Plus, vrlo je zasitno zbog svih vlakana iz povrća i nemasnih proteina iz školjki.

9. Pareni škampi ili piletina sa povrćem

Kada nisu pohani i prženi u dubokom prženju, i škampi i piletina su nemasni izvori visokokvalitetnih proteina. Proteini vam pomažu da duže ostanete siti i važni su za izgradnju i održavanje mišićne mase.

10. Bilo koje povrće kuhano na pari i nemasni proteini

Bilo koje jelo koje se sastoji od povrća kuhanog na pari i nemasnih proteina (piletina, kapice, škampi, riba, nemasna govedina ili tofu) sa umakom uz prilog je niskokalorični izbor. To će vas ispuniti, a da vas ne ispuni.

11. Ne odustajte od kolačića sreće

Uživajte u savršeno porcioniranoj, klasičnoj poslastici nakon obroka za samo 30 kalorija.

Zaključak

Kineska hrana ne mora biti katastrofalna dijeta. Odlučite se za jela koja su puna povrća kuhanog na pari ili lagano prženog (zamolite ga da koristi vrlo malo ulja) i nemasnih proteina (školjke, riba, piletina, tofu, nemasna govedina). Koristite štapiće za jelo da usporite jelo, dajući vašem stomaku dovoljno vremena da pošalje signale vašem mozgu da ste siti.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.