Monitor.ba
dried fruit mixed food dried fruit 700015

Najzdravije sušene voćke

Sušeno voće je veoma popularno iz više razloga! Konzumiranje voća povezano je s poboljšanjem zdravlja i osigurava mnoge od esencijalnih minerala, vitamina, fitonutrijenata i vlakana koja su vam potrebna svaki dan. Sušeno voće se ne kvari tako brzo i lako se spakuje, posebno za aktivnosti poput planinarenja!

nuts fruits food almonds hazelnuts 3841539

Ali imajte na umu, sušeno voće ima više kalorija jer je koncentrisanije kada se voda ukloni. Težina za težinu, svježe voće će imati malo kalorija od njegove dehidrirane verzije. Sto grama svježih šljiva sadrži samo 46 kalorija, dok 100 grama suvih šljiva (suvih šljiva) ima 240 kalorija. Takođe je važno napomenuti da se neki vitamini gube tokom procesa sušenja. Za iste sveže šljive unosite 16% dnevnih potreba za vitaminom C, ali kada su osušene dobijate samo 1%.

Takođe je važno napomenuti da je jedna porcija svježeg voća 1 šolja, ali kada je voće dehidrirano, jedna porcija je samo pola šolje.

Kada birate različito sušeno voće, obavezno pročitajte etiketu na pakovanju. Ne gledajte samo na odgovarajuću veličinu porcije, već i na ono što je još dodano sušenom voću. Često se sušenom voću dodaje dodatni šećer kako bi se poboljšao okus i izvukla voda iz mikrobnih stanica, čime se štiti od kvarenja. Potražite etikete na kojima piše “bez dodavanja šećera” ili bi sušeno voće moglo biti poslastica, a ne zdrava užina. Neko sušeno voće će biti teško pronaći bez dodanog šećera, posebno brusnice, ananas i banane. Drugi uobičajeni sastojak je sumpor dioksid, koji radi na očuvanju voća i sprječavanju promjene boje.

Neki popularni i hranjivi sušeni plodovi uključuju sljedeće:

1. Breskve

½ šolje porcije: 191 kalorija, 6,5 grama vlakana

Breskve možda nisu tako česte kao drugo sušeno voće poput kajsija, ali su takođe hranljiv izbor. Sadrže 34% dnevnih potreba za vitaminom A i 18% preporučenog gvožđa, kao i dobar su izvor kalijuma, niacina i bakra.

2. Jabuke

½ šolje porcije: 104 kalorije, 3,5 grama vlakana

Iako možda nije tako nutritivno prepun kao neko drugo sušeno voće, porcija je često niža kalorija od mnogih drugih izbora ako tražite lakši zalogaj.

3. Kajsija

½ šolje porcije: 156 kalorija, 4,5 grama vlakana

Kajsije imaju 47% dnevnih potreba za vitaminom A u jednoj porciji i dobar su izvor kalijuma, vitamina E i bakra!

4. Suhe šljive

½ šolje porcije: 223 kalorije, 0 grama vlakana

Iako nemaju nerastvorljiva vlakna, suve šljive se često povezuju sa laksativnim efektom. Osim toga, u jednoj porciji nalazi se 2,5 grama proteina i 13% vaših dnevnih potreba za gvožđem.

5. Fig

½ šolje porcije: 185 kalorija, 7,5 grama vlakana

Smokve su takođe povezane sa laksativnim dejstvom. Osim toga, dobar su izvor važnih minerala kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i mangan.

6. Brusnice, zaslađene

½ šolje porcije: 185 kalorija, 3 grama vlakana

Gotovo je nemoguće pronaći nezaslađene sušene brusnice, ali u odgovarajućim porcijama one ipak mogu biti zdrav izbor! Tamna boja hrane, uključujući i brusnice, povezuje se s bogatom fitonutrijentima!

7. Ribizle

½ šolje porcije: 204 kalorije, 5 grama vlakana

Ribizla sadrži 3 grama proteina po porciji, 13% dnevne količine gvožđa i 18% dnevnih potreba prosečne osobe za kalijumom.

8. Grožđice

½ šolje porcije: 217 kalorija, 2,5 grama vlakana

Iako se često prodaju u minijaturnim kutijama za pakovanje u ručkove, suvo grožđe je takođe dobro imati po kući za kuvanje, a kao i drugo sušeno voće zabavno je dodati u kašu. Jedna porcija sadrži 2 grama proteina i dobar je izvor mnogih minerala poput kalijuma i mangana!

9. Kruške

½ šolje porcije: 236 kalorija, 7 grama vlakana

Sušene kruške su i dalje dobar izvor vitamina C, gvožđa, vitamina K i bakra. Pokušajte dodati kao preliv za salatu!

10. Paradajz

½ šolje porcije: 69 kalorija, 3,5 grama vlakana

Često dodavan kao preliv pizzama, salatama i drugim slanim receptima, sušeni paradajz je hranljiv izbor. Jedna porcija je dobar način da u svoj obrok dodate gvožđe, vitamin C, niacin, kalijum, magnezijum i mangan!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.