Monitor.ba
Jello Vomit

Noćna mučnina, koji su mogući uzroci?!

Mučninu često povezujemo s ranim znakovima trudnoće, iako se može povezati i s nizom drugih zdravstvenih problema, od mučnine ili anksioznosti do štetnog djelovanja lijekova.

Termin je neverovatno varljiv, jer uprkos onome što mnogi ljudi misle, jutarnje mučnine tokom trudnoće ne dešavaju se samo ujutru. Simptomi se mogu javiti kasnije tokom dana, ili čak u noći, zbog šećera u krvi. “Neke žene se razbole kasnije tokom dana ako nisu održavale uravnotežen nivo šećera u krvi”.

To se može dogoditi ako je žena unosila šećere ili ugljikohidrate, što bi moglo uzrokovati skok krvnog tlaka, a zatim i nagli pad. Ali jedenje kasno navečer također može uzrokovati probleme. Buduće mame dijele svoje probleme, objašnjavajući da je njihova “jutarnja mučnina” gora noću i otkrivaju da je jedenje nečeg malog za večeru ili ranije uveče pomoglo u smanjenju efekata prije spavanja.

Mučnina se češće javlja na prazan želudac, pa je važno jesti male obroke tokom dana kako bi glikemijski indeks bio uravnotežen i izbjegao taj užasan osjećaj neposredno prije spavanja. Žene bi trebale izbjegavati okidače (poput mirisa) koji im izazivaju mučninu, te razmisliti o dodavanju đumbira u svoju prehranu i jesti suhu, blagu hranu poput krekera ili tosta, čim se probude.

Refluks kiseline također može doprinijeti noćnoj mučnini, a veoma je važno spavati u pravom položaju. Trudnice bi trebalo da koriste jastuke da podignu glavu i da spavaju na lijevoj strani sa savijenim desnim koljenom.

ZAKLJUČAK: Iako vam niko nikada ne kaže da jutarnje mučnine nisu rezervisane samo za jutra, ovo je vrlo stvarna i normalna nuspojava trudnoće. Međutim, teško je postaviti dijagnozu, a ako ovi simptomi potraju, uvijek se preporučuje da se javite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite koji može ponuditi precizniju procjenu.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.