Monitor.ba
File:Dairy Crest Semi Skimmed Milk Bottle.jpg

Nutritivna vrijednost obranog mlijeka

Obrano mlijeko je prepuno hranljivih materija i nema kalorija i masti kao punomasno mlijeko. Obrano mlijeko ima nekoliko prednosti, kao što je izgradnja jakih kostiju obogaćenih kalcijumom i održavanje zdrave težine. Većina ljudi vjeruje da je obrano mlijeko razvodnjena verzija punomasnog mlijeka i da mu nedostaju hranjivi sastojci običnog mlijeka. Međutim, proizvođači ne dodaju vodu u mlijeko i obrano mlijeko ima sve hranljive sastojke koje tradicionalno mlijeko sadrži. U nastavku ćete naučiti o hranljivim sastojcima koje možete dobiti iz šolje obranog mlijeka.

milk glass pitcher fresh 2474993

Šolja, obranog mlijeka je prepuna 8,7 g proteina, 12,3 g ugljenih hidrata i 349 mg kalcijuma. Obrano mlijeko takođe ima 419 mg kalijuma, samo 5 mg holesterola, 130 mg natrijuma, 80 kalorija i 0 g masti. Ova kombinacija hranljivih sastojaka čini obrano mlijeko hranljivim napitkom za ljude koji žele da održe zdravu tjelesnu težinu.

Punomasno mlijeko sadrži vitamine rastvorljive u mastima poput A, D, E i K. Iako se ovi vitamini nalaze u masti mlijeka, obrano mlijeko je obogaćeno vitaminima A i D tokom procesa uklanjanja masti. Riboflavin ili vitamin B2 se takođe nalazi u obranom mlijeku. Ovaj vitamin obično dodaje suptilnu zelenkastu nijansu mlijeku. Jod, vitamin B12, biotin, pantotenska kiselina, tiamin, selen i magnezijum su takođe nutrijenti koji se nalaze u obranom mlijeku, ali u malim količinama.

Ishrana obranog mlijeka je uporediva sa punomasnim mlijekom bez neželjenih kalorija i masti. Odrasli koji žele da dobiju iste hranljive sastojke iz punomasnog mlijeka i izgube težinu trebalo bi da probaju obrano mlijeko.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.