Monitor.ba
climb mountaineering mountains 2125148

Ovisnik o adrenalinu!

Ovisnik o adrenalinu je osoba ovisna o uzbuđenju adrenalinske navale.Adrenalin se obično javlja kada tijelo osjeti opasnost, trenutak “bori se ili bježi”. Vaš broj otkucaja srca se ubrzava, endorfine koji pružaju zadovoljstvo oslobađa hipofiza i vaša brzina disanja se ubrzava. Rezultat svega ovog dodatnog kiseonika, energije i hormona je visok adrenalin, euforičan osjećaj koji može trajati satima.

adventure altitude backpack climb 1850912

Sport je prirodno mjesto za lociranje adrenalinskih ovisnika. Svakog dana hiljade ovisnika o adrenalinu vežu se padobranom, penju se u kajak ili voze vrlo brzo oko trkačke staze. Druge tipične aktivnosti za ovisnike o adrenalinu su bungee jumping, speleologija, penjanje po stijenama i brdski biciklizam – svaka aktivnost koja uključuje veću količinu opasnosti ili rizika od ozljeda od uobičajene.

Nesportske aktivnosti ili poslovi također mogu biti prikladni za ovisnike o adrenalinu. Mnoge karijere nose rizik od ozbiljnih povreda. Vatrogasci, policijski posao ili vojska bili bi logičan izbor za ovisnike o adrenalinu.

Adrenalin nestaje nakon nekog vremena i izaziva ovisnost kao i svaka droga. Znakovi ovisnosti o adrenalinu nisu tako očigledni kao što mislite. Pravi ovisnik o adrenalinu lako može ispuniti svoj život dramom i sukobima umjesto ekstremnim sportovima. Mogu se svađati ili svađati samo zbog žurbe povezane s iskustvom. Ovisnici o adrenalinu također mogu postati bezobzirniji u svom svakodnevnom životu, izlažući sebe i druge bez razloga, osim potrebe za još jednim udarom adrenalina. Za pravog ovisnika o adrenalinu, navala izazvana stresom je jednako dobra kao i ona od sporta, pa zašto se truditi izlaziti napolje? Ljudi koje sretnete na stazama ili u avionu prije nego što iskoče iz njega, mogu sebe nazivati ​​ovisnicima o adrenalinu, ali budući da nalet doživljavaju na relativno zdrav način, malo je vjerovatno da će biti pravi adrenalinski ovisnici .

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.