Monitor.ba
Jenga chips

Pečeni čips ILI obični čips?

Pečeni čips je široko dostupan na tržištu i smatra se zdravijom opcijom od duboko prženog. To je zato što općenito pečeni čips ne sadrži ni približno toliko masti niti toliko kalorija kao pržena verzija. Međutim, nisu svi pečeni čips napravljeni jednako tako da neki od njih jednostavno ne odgovaraju zahtjevima kada je u pitanju zadovoljavanje želje za slanim, prženim čipsom. Dobra vijest je da na tržištu postoji nekoliko različitih opcija koje pružaju hrskavost, okus i teksturu prženog čipsa, ali ne dolaze sa svom masnoćom.

french fries potato fast food chips 2640743

Baked Lays

Ovi čipovi dolaze u nizu različitih opcija. Originalni okus pruža snažan hrskav i slan okus koji asocira na prženi čips. Roštilj i okusi pavlake i luka predstavljaju bogatu alternativu njihovim kontra dijelovima. Baked Lays obično ima manje kalorija i masti kao pržena varijanta, ali ipak sadrži značajnu količinu masti i natrijuma. U njima treba štedljivo uživati ​​ako pokušavate smršati ili održati zdravu težinu.

Pečeni čips od krompira

Oni ne koriste puno nepotrebnih sastojaka u svojim varijantama čipsa, a čips koji proizvode je lagan i hrskav. Mnogi različiti okusi, uključujući roštilj, jalapeño, cheddar, pavlaku i vlasac, između ostalih, dostupni su po konkurentnim cijenama u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane.

Kao i kod Baked Laysa, samo zato što je ovo bolje za vas od prženog čipsa ne znači da možete jesti neograničen broj bez brige o liniji struka.

Napravite sami pečeni čips od krompira

Možete lako napraviti svoj vlastiti čips kod kuće što će vam zapravo uštedjeti novac, masti i kalorije. Za razliku od komercijalno proizvedene sorte, domaći čips se može napraviti bez upotrebe puno ulja. U stvari, da biste zaista držali masnoću pod kontrolom, razmislite o korištenju spreja. Krompir narežite na tanke kriške, a zatim ih rasporedite na pleh. Lagano poprskajte vrhove svakog krompira, a zatim pospite svoje omiljene ukuse kao što su so, biber, kajenski biber, parmezan ili čak sveže začinsko bilje.

Pecite krompir u rerni zagrejanoj na 300 stepeni 5 minuta, a zatim ih izvadite i okrenite. Lagano ih poprskajte uljem, pospite začinima koje ste koristili sa druge strane, a zatim ih vratite u rernu dok ne postanu skoro potpuno hrskavi i svetlo smeđe. Kako se ohlade, još više će postati hrskavi, stvarajući odličan pečeni čips u kojem možete uživati ​​u bilo koje vrijeme bez svih masti i kalorija koje ćete pronaći na tržištu.

Ako želite da napravite ukusnu poslasticu koja je čak i zdravija od pečenog čipsa, razmislite o eksperimentisanju sa različitim povrćem kao što su slatki krompir, šargarepa i pastrnjak i ispecite ih kao i krompir. Uvidjet ćete da mnogo korjenastog povrća čini odličan čips koji se može koristiti s umacima i preljevima, baš kao i čips od krumpira.

Eldin Junuzovic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.