Monitor.ba
soybean sprouts soya food healthy 933026

Povrće bogato željezom

Željezo je važan deo održavanja zdravog tela. Jedan od načina da osigurate da imate preporučenu količinu je da uključite povrće kao dio vaših dobro izbalansiranih obroka. Željezo, koje je mineral u tragovima, pomaže u prenošenju kiseonika u vaš mozak, a njegov nedostatak može uzrokovati umor, pa čak i anemiju između ostalih stanja. Izbjegavanje niske razine željeza može biti lako kada znate koje povrće i drugu hranu treba uključiti u svoju ishranu.

U zavisnosti od starosti i pola, dnevna preporučena dnevna količina željeza varira. Ako ste žena, preporučena dnevna količina željeza je 18 mg dnevno, a muškarci 8 mg. Ako ste trudni, vaša bi se količina trebala povećati na 27 mg dnevno. Nakon što odredite količinu željeza koja je potrebna za zdravo tijelo, sada možete planirati svoje obroke u skladu s tim. Evo pet vrsta povrća koje će vam pomoći da održavate odgovarajući nivo gvožđa svaki dan.

whole grains catering ingredients 2234649

1. Soja

Soja, član porodice mahunarki, je broj jedan na listi. Ovo povrće sadrži neverovatnih 14,60 mg željeza po šoljici. Ženi bi trebala samo šolja soje u jednom danu da bi skoro u potpunosti zadovoljila svoju dnevnu preporučenu količinu željeza. Takođe bi dobila dodatne prednosti vitamina C (5,6 mg), cinka (4,55 mg) i kalcijuma (258 mg), koji imaju svoje važne zdravstvene prednosti.

2. Crni grašak

Još jedan član porodice mahunarki, crni grašak, takođe je izuzetno bogat željezom, sa 8,31 mg po šoljici. Takođe imaju dodatnu prednost što su bogati proteinima (19,91 g) i folatom (534 mcg). Ako pazite na unos ugljikohidrata, pazite na 49,8 g koji ovaj grašak sadrži.

3. Artičoke

Artičoke sadrže 1,64 mg gvožđa po šoljici i imaju zdravu dozu raznih vitamina B. Nemaju holesterol i imaju relativno malo ugljenih hidrata (13,45 g).

4. Krompir

Krompir je popularan prilog i može biti odličan način da pojačate željezo. Sadrže 1,55 mg gvožđa po šoljici i mogu biti više sa netaknutom kožom. Kalijum (969 mg), vlakna (3,6 g), vitamin C (42 mg) i magnezijum (47 mg) su takođe dodatni bonusi uz krompir.

5. Cvekla

Iako ne osvaja glasove popularnosti, cvekla sadrži priličnu količinu željeza i bogata je i drugim nutrijentima, kao što su vitamin C (6,7 mg) i kalcijum (22 mg). Ako pratite nivo šećera u svojoj ishrani, sadržaj šećera po šoljici cvekle je 9,19 g.

Ovih pet povrća vam definitivno može pomoći da održite zdrav nivo željeza i drugih hranljivih materija u vašem telu. Ovo su, međutim, samo neki od korisnih povrća koje možete uključiti u svoju prehranu. Možda ćete otkriti da je i neko od vašeg omiljenog povrća bogato željezom i samo trebate da prilagodite nivoe da biste dobili tačne količine.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.