Monitor.ba
avocado

Povrće sa visokim sadržajem vlakana

Vlakna su vitalni sastojak za zdravo funkcioniranje tijela. Vlakna možete lako uključiti u svoju svakodnevnu prehranu dodavanjem povrća koje ima visok sadržaj vlakana. Važno je razumjeti zašto su vlakna toliko bitna za održavanje zdravog tijela. Vlakna rade na održavanju nesmetanog rada vašeg debelog crijeva i podstiču pravilnost i uravnoteženost sistema. Vlakna takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola, sprečavanju srčanih bolesti i održavanju zdrave ukupne težine.

potato harvest!

Znajući šta vlakna mogu pružiti i koje su dokazane prednosti uključivanja povrća u vašu ishranu, ima smisla koristiti povrće s najvećim sadržajem vlakana. Neko povrće ima prirodno veći sadržaj vlakana od drugog, tako da je dobra ideja da znate nutritivnu vrijednost onoga što unosite. Prosječna odrasla žena treba da konzumira od 25 do 35 grama dijetalnih vlakana dnevno.

1. Avokado

Postoje različite vrste avokada sa različitim stepenom sadržaja vlakana. Koja god vrsta avokada vam je poželjnija, očekujte da ćete dobiti između 10 i 13 grama vlakana po srednjem avokadu. Avokado je takođe odličan izvor drugih hranljivih sastojaka, ali ima visok sadržaj masti, tako da nemojte pretjerivati ​​kada jedete. Narezan avokado na salatu jednom ili dva puta sedmično je odlična opcija.

2. Slatki krompir

Krompir je dobra opcija za obrok tokom cijele godine. Slatki krompir je bogat vlaknima i ima i druge zdravstvene prednosti. Jedna šolja kuvanog slatkog krompira sadrži približno 5,94 grama vlakana.

3. Artičoka

Još jedno povrće bogato vlaknima je artičoka. Ako nikada niste probali artičoku, to bi moglo izgledati zastrašujuće. Međutim, artičoke su relativno jednostavne za kuhanje, ukusne su i bogate vlaknima. Jedna srednja artičoka sadrži približno 10,3 grama vlakana.

4. Spanać

Spanać je dobar izvor gvožđa, a ima i dobru količinu vlakana. U 10 unci smrznutog spanaća ima otprilike 8 grama vlakana. Uživanje u salatama od sirovog spanaća ili svežeg spanaća kuvanog na pari je takođe korisno.

5. Kuvana šargarepa

Dodavanje kuvane šargarepe u obroke odličan je način da povećate količinu vlakana u vašoj ishrani. Jedna šoljica kuvane šargarepe daće otprilike 5,22 grama vlakana, a dašak smeđeg šećera ih čini ukusnim.

6. Brokula

Brokula je još jedno povrće koje će vam dati dobru količinu vlakana. Jedna šolja brokule kuvane na pari sadrži približno 5,1 grama vlakana. Brokula kuhana na pari odlično ide kao prilog lososu.

7. Slatki kukuruz – šećerac

Jedno od najukusnijeg povrća koje takođe sadrži izdašnu količinu vlakana je kukuruz šećerac. Kukuruz šećerac je lako jesti mnogo, ali zaista je potrebna samo jedna šoljica da biste dobili otprilike 4,3 grama vlakana.

Dodavanje vlakana u ishranu trebalo bi da se vrši u malim koracima kako bi se izbegla nelagodnost u vidu nadutosti i gasova. Možete polako povećavati unos dijetalnih vlakana dodavanjem ovog povrća ili dodavanjem druge hrane ili dodataka bogatim vlaknima. Drugi pametni izbor povrća su prokulice, kuvani kupus, grašak i repa.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.