Monitor.ba
milk almond milk fresh food bio 2594538

Prednosti i nedostaci bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko je napitak koji se obično koristi kao zamjena za mlijeko. Bademovo mlijeko se koristi kao zamjena za mlijeko još od srednjeg vijeka, kada su ga ljudi preferirali u odnosu na svježe kravlje mlijeko zbog dugog roka trajanja. Međutim, možda nije za svakoga. Evo nekih prednosti i nedostataka bademovog mlijeka.

almond almond nut chocolate 5315905

1) Bademovo mlijeko je bogato antioksidansima

Bademovo mlijeko je dobar izvor antioksidansa vitamina E, tako da može pomoći u prevenciji raka i usporiti znakove starenja. Flavonoidi u bademovom mlijeku također pomažu u smanjenju broja slobodnih radikala u tijelu, štiteći vas od brojnih degenerativnih bolesti koje se ponovno javljaju, poput osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

2) Bademovo mlijeko je zdravo za srce

Za razliku od kravljeg, bademovo mleko ne sadrži holesterol i zasićene masti, tako da neće oštetiti vaš kardiovaskularni sistem. Bademovo mlijeko također je bogato omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju nivoa “lošeg” LDL holesterola i štite vaše srce. Također ćete uživati ​​u drugim prednostima dodavanja omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu, kao što je poboljšana kognitivna funkcija.

3) Bademovo mlijeko je bogato vitaminima i mineralima

U poređenju sa sojinim i rižinim mlijekom, bademovo mlijeko ima najveću koncentraciju vitamina i minerala. Bademovo mleko sadrži sledeće vitamine i minerale:

Bakar

Cink

Iron

Magnezijum

Mangan

Kalcijum

Fosfor

Kalijum

Selen

Dok su kravlje, pirinčano i sojino mleko često obogaćeni raznim mineralima i vitaminima, svi ovi nutrijenti se prirodno nalaze u bademovom mleku. To znači da bademovo mlijeko možete napraviti sami kod kuće, a ono je jednako dobro za vas kao i svako bademovo mlijeko koje možete kupiti u trgovini.

4) Bademovo mlijeko ima malo masti i kalorija

Bademovo mleko je odlična zamena za mleko za one koji pokušavaju da smanje unos masti i kalorija. Bademovo mlijeko ima vrlo malo kalorija; ima samo 40 kalorija po porciji. Sadrži oko tri grama masti po porciji, ali sve su to zdrave masti koje pomažu u zaštiti vašeg srca i očuvanju kognitivnih funkcija.

5) Bademovo mlijeko ne sadrži nusproizvode životinjskog porijekla

Bademovo mlijeko se pravi samo od badema i vode, iako proizvođači mogu dodati šećer ili vaniliju za okus. Budući da bademovo mlijeko ne sadrži životinjske proizvode ili nusproizvode, pogodno je za vegane i vegetarijance.

6) Bademovo mlijeko nije bezbedno za one koji su alergični na orašaste plodove

Bademovo mlijeko ne sadrži laktozu i ne sadrži gluten ili kazein, tako da je prikladna i sigurna alternativa za one koji pate od intolerancije na laktozu, ili koji su alergični na gluten i kazein. Međutim, bademi su orašasti plodovi, tako da bademovo mlijeko nije bezbedno za konzumiranje od strane onih koji pate od alergije na orašaste plodove. Ako ste alergični na orahe i pijete bademovo mlijeko, mogli biste doživjeti opasnu alergijsku reakciju.

7) Bademovo mlijeko možda nije bezbedno za bebe

Bademovo mlijeko ne sadrži nutritivne vrijednosti majčinog mlijeka i formule za bebe, tako da nije prihvatljiva zamjena za hranjenje dojenčadi. Hranjenje dojenčadi bademovim mlijekom može uzrokovati razvoj alergija na orašaste plodove. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što date bademovo mleko svom detetu.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.