Monitor.ba

PROPOLIS – čudo prirode…

Propolis se koristi u prirodnoj medicini zbog njegovih nevjerovatnih ljekovitih svojstava. Istraživanja su pokazala da propolis ima protuupalna i antibakterijska svojstva, što uopće nije čudno jer ga i same pčele koriste za ubijanje bakterija, virusa, plijesni i gljivica.Propolis sadrži 50 posto smole, do 35 posto pčelinjeg voska, 10 posto eteričnih ulja, 5 posto cvjetnog peluda te brojne vitamine, minerale, organske kiseline, polifenole i najvažnije – flavonoide.

Ljekovita svojstva propolisa:

 1. Liječenje prehlade i gripa: Propolis se često koristi za liječenje simptoma prehlade i gripa, uključujući kašalj, bol u grlu i upalu grla.
 2. Protuupalna svojstva: Propolis se navodi da ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u liječenju različitih stanja, uključujući upalu grla, alergije i upale sinusa.
 3. Antibakterijska svojstva: Propolis se navodi da ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u liječenju infekcija kože i drugih infekcija.
 4. Liječenje ozljeda: Propolis se često koristi za liječenje ozljeda kože, uključujući opekline i rane.
 5. Ublažavanje alergijskih simptoma. Postoje naznake da propolis ublažava napadaje astme. U jednom istraživanju astmatičari koji su konzumirali propolis doživjeli su manje noćnih napadaja astme.
 6. Usporavanje rasta stanica raka. U nekim istraživanja propolis je uspješno usporio rast stanica raka jetre, maternice, dojke, kože, debelog crijeva i bubrega.
 7. Uklanjanje herpesa i lišajeva na koži. Mast od propolisa uklanja lišajeve na koži te skraćuje trajanje herpesa na usnicama i na intimnom području. Neka istraživanja pokazala su da korištenjem masti od propolisa herpes prođe brže nego bi prošao konvencionalnim metodama, tj. antivirusnim kremama.

NAČINI UPOTREBE:

Propolis se obično koristi u obliku kapi, pastila, krema ili inhalatora. Doziranje i način upotrebe variraju ovisno o obliku propolisa i stanju koje se liječi. Sljedeća su neka opća uputstva za upotrebu propolisa:

 1. Kapi za grlo: Propolis se često koristi u obliku kapi za grlo za liječenje simptoma prehlade i gripa, uključujući kašalj, bol u grlu i upalu grla. Kapi se obično ubrizgavaju ili stavljaju u usta i puste da se otopi. Doziranje i učestalost upotrebe variraju ovisno o proizvodu i preporučenjima proizvođača.
 2. Pastile za grlo: Propolis se također može koristiti u obliku pastila za grlo za liječenje simptoma prehlade i gripa. Pastile se obično stavljaju u usta i puste da se otopi. Doziranje i učestalost upotrebe variraju ovisno o proizvodu i preporučenjima proizvođača.
 3. Krema za kožu: Propolis se može koristiti u obliku kreme za liječenje ozljeda kože, uključujući opekline i rane. Kremu se nanosi na zahvaćeno područje kože i ostavi da se upije. Doziranje i učestalost upotrebe variraju ovisno o proizvodu i preporučenjima proizvođača.
 4. Inhalator: Propolis se može koristiti u obliku inhalatora za liječenje simptoma prehlade i gripa, uključujući kašalj i upalu grla. Inhalator se obično koristi tako što se pare propolisa dišu preko usta i nosa. Doziranje i učestalost upotrebe variraju ovisno o proizvodu i preporučenjima proizvođača.

Vjerovali ili ne, u propolisu je uz flavonoide pronađeno čak 50 različitih tvari koje aktiviraju biološke centre u organizmu. Primjera radi, cink i mangan aktiviraju proces rasta i razvoja te zajedno s kobaltom pozitivno utječu na rad spolnih žlijezda.

Iako je propolis jedan od onih mudrih lijekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu, da biste postigli puni nivo djelotvornosti, neophodno je da pronađete propolis visoke kvalitete.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.