Monitor.ba
barbell bodybuilding effort 1839086

Razlika između bildanja tijela i treninga snage?

Šta je tvoj cilj kada vježbaš? Je li vaš cilj izgraditi masivne mišiće ili pokušavate razviti stvarnu, funkcionalnu snagu? Otkrićete da su to dvoje veoma različiti!

man indian fit fitness gym 1868632

Bodybuilding: Sve je u veličini!

Bodybuilderi dižu utege ne da bi razvili funkcionalnu snagu već da bi povećali veličinu svojih mišića. Usput će razvijati snagu, ali to je samo nuspojava treninga, a ne fokus.

Oni koji podižu veličinu obično će raditi za “pumpu”, a to je kada krv dovodi kisik i hranjive tvari u vaše mišiće i daje vam neku vrstu napona. Vrsta dizanja koju rade bodibilderi ima za cilj stvaranje mikroskopskih suza u mišićima, prisiljavajući tijelo da popravi mišiće i proširi kapacitet skladištenja. Popravke su uzrokovale povećanje mišića, proces poznat kao hipertrofija.

Kada mišići narastu, sposobni su da drže više energije, što znači da mogu ispoljiti veću silu. Međutim, energija pohranjena u glomaznim mišićima nije ista kao prava snaga, a bodibilderi često imaju tendenciju da budu slabiji nego što izgledaju.

Termin “bodibilding” se obično odnosi na takmičarske izložbe, a mnogi “bodibilderi” rade samo da bi stekli telo koje će dobro izgledati na sceni.

Trening snage: sve je u snazi!

Kada je u pitanju trening snage, postoji samo jedna svrha vježbanja: povećati količinu sile koju vaši mišići mogu proizvesti za podizanje teških predmeta. Veličina i oblik mišića nisu bitni, pod uslovom da mogu ispoljiti maksimalnu snagu kada dođe vrijeme za podizanje.

Trening snage se obično radi sa malim brojem ponavljanja i velikom težinom, a trening ima za cilj da nauči vaš centralni nervni sistem kako da najefikasnije angažuje motorne jedinice prilikom dizanja. Podižete sa ciljem da ojačate mišiće, ojačate zglobove, očvrsnete kosti i razvijete jače vezivno tkivo.

Za razliku od bodibildera, prosječni vježbač snage NEMA savršeno izvajanu građu. Obično će imati veći procenat telesne masti, a njihov oblik često teži da bude kockast i čvrst, a ne uglađen i vitak. Ali kada dođe vrijeme za korištenje tih mišića, oni imaju mnogo više funkcionalne snage i izdržljivosti od bodibildera.

Kako biti vježbač snage, a ne bodibilder?

Ciljajte na savršenu formu, a ne na maksimalnu težinu.

Uključite pravi broj serija po mišiću.

Nemojte se ljuljati, trzati ili varati, već koristite spore, precizne pokrete u svom treningu. Ako to znači smanjenje težine, neka bude tako.

Usredsredite se na ravnomjernu izgradnju svake mišićne grupe, a ne samo na “show” mišiće.

Kontrolišite ekscentrično (spuštanje) kretanje koliko i koncentrično (podizanje) kretanje. Sporije ekscentrično kretanje može dovesti do ozbiljnog razvoja mišića.

Nikad ne zaključavajte svoje zglobove.

Preskakanje užeta na svoj način.

Neki ljudi imaju sreće i rađaju se u formi, zategnutom tijelu. Andy Peloquin nije jedan od tih ljudi… Kondicija mu je teško pala i morao je da radi za to. Njegova iskušenja su ga dovela do toga da postane borilački umjetnik, NFPT certificirani fitness trener i čovjek strastven prema vježbanju, ishrani i zdravom životu. Voli da vježba – radi to šest dana u nedelji – i voli da svoju strast za fitnesom i zdravljem dijeli sa drugima.

Osim ako ne želite da budete takmičarski bodibilder, uvek je pametno ići putem treninga snage u teretani. Bodybuilding je možda dobar način da razvijete velike, glomazne mišiće, ali vam neće pomoći da razvijete snagu koja će vam uvelike olakšati svakodnevne aktivnosti.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.